Незаконно строителство зад плажа Корал 1-8 май 2014 г.!

Отминаха красивите празници, 1-6 май. Отмина и голямото плюскане, и висшите добродетели с тях. По-скоро тях никога не ги е имало в тази част на света.

По празниците ходихме на плажа Корал няколко пъти и забелязахме вляво от пътя един верижен багер сред полето, но помислих, че просто е паркиран там. Вечерта като се прибрах, Виктор Димчев беше публикувал снимка на багера във Facebook, и реших да се поинтересувам какво се случва. Странно, но в следващите почивни дни багера го нямаше.

Днес 8 май 2014, ми се обадиха от bTV с въпрос за този багер. Казах, че ще ги заведа и кореспондентите им от Бургас пристигнаха в с. Лозенец. Точно преди да стигнем до мястото от там излязоха лек автомобил с рег.н.: А 0610 МА и КАМАЗ натоварен догоре с пръст с рег. н.: А 5007 КА.

 

Операторката на bTV успешно ги засне.

Отидохме на мястото от което излязоха - там стоеше отворен верижен багер и зееше огромен изкоп - около 50м дълъг, около 15 м. широк и 4м. дълбок !!! Извадената земя липсваше.

Пред камерата на bTV сигнализирах на телефон 112, които ме свързаха с полицията в гр. Царево, на които подадох сигнал. От там отговориха, че ще се обадят в общината за да проверят.

След 5 минути КАМАЗА се появи отново, но като ни видя зави към плажа. Отидохме с екипа на bTV до паркиралия камион - шофъора се държеше арогантно и на въпроса какво прави там отоговори, че си почиства частния терен от змии и гущери. Телефона му позвъня, след което той се изнесе много бързо. Тръгна рязко на скорост и за малко да ме отнесе.

Учудващо след 10-на минути полицейската кола пристигна на мястото и двамата полицай бяха доста изумени от изкопа, който виждат. Казаха, че са сигнализирали в община Царево - отдел Екология - и че от общината трябва да дойдат да констатират случилото се. Очевидно някой от община Царево се  беше обадил на "предприемача", за да се изнесе камаза на пожар, преди да дойде полицията.

Заедно с полицайте и екипа на bTV чакахме около час представителите на общината, които като дойдоха, погледнаха на две на три огромния изкоп, (жената която беше от незаконното строителство дори и не отиде да го погледне), след което започнаха да звънят по телефони и да си шушукат помежду си с полицайте. След 10 минути мотаене и няколко телефонни разговора - просто си тръгнаха.

Няколко думи за незапознатите със законите. Извършеното е най-малкото НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО (по ЗУТ). А от гледна точка на Наказателния кодекс представлява и КРАЖБА.

Оказа се че земята, където се случва горе-описаното е частна (преди няколко години бившия кмет на Царево, Петко Арнаудов, със заповед изсече горите на това място и го превърна в нерегламентирано сметище за изхвърляне на отпадъци, строителни материали и др.). По бързата проверка в кадастъра, която успях да извърша днес, собственика на парцелите на това място е Ненчо Николов Кротков (може собственика в момента да е друг...)

От началото на годината пред този имот стои красива табелка от Кметство Лозенец, която гласи, че е забранено изхвърлянето на каквито и да е отпадъци, пръст и земни маси и т.н.

Какво стана по-натам... По телефона репортерката от bTV се свърза с кметицата на с. Лозенец, която каза че КАМАЗА и багера са към кметството/общината и че се взима земя за еди какво си. Кметицата говореше наизуст по телефона и описваше изкопа като голям няколко метра... Очевидно никога не го беше виждала.

Така че, станете кмет на село или на община - разпоредете се на някоя частна фирма, че за някъде трябва земя - влезнете в един частен имот - изровете над 2000 м3 земя, натоварете ги и си ги закарайте където пожелаете и за каквото искате, а също и ги продайте...

Бъдете сигурни, че до всички отговорни институции ще бъдат изпратени писмени жалби относно този фрапантен случай на злоупотреба с държавни правомощия в разрез със законите на страната. Отговорните лица за извършеното подлежат на наказателни санкции по няколко закона, включително и по Наказателния кодекс.

След това екипа на bTV прояви интерес да посетим "Мечата дупка", където установиха и заснеха поредното строително безумие - едва на 20м. от брега на морето и плажа, трескаво се строяха 2 огромни сгради, високи по 3-4 етажа - 12-14м високи. Както казаха хората наоколо - построени само през последния месец!

 

Няма как, включително и по удобния нов закон за Черноморието гласуван едва преди седмица, (в зона А, височина до 7.5 метра и плътност на застрояване 20%), този строеж да има законно издадено строително разрешение.

Екипа на bTV продължи и в посока Централния плаж на Лозенец, където се строяха няколко огромни 4-5 етажни масивни сгради... на едната имаше строителна табела - около 3800 м2 застроена площ, на имот от около няколко декара... Строително разрешение от 2008 година, презаверено от Гл. Архитект на общ. Царево през 2012 г.... Може би се сещате и за отменените незаконни строителни разрешения зад плажа Корал, където схемата беше същата...

Навръщане пътят ни премина през т.н. РЕКА, където се изпълнява евро-проект за около 1 милион лева, унищожена е гора, изкопани са огромни изкопи, които не са укрепени и се срутват в момента - по мнение на местни хора парите са откраднати и сега няма как да се поставят предвидените бетонни легла в коритото на реката. Да не говорим че целия проект е изсмукан от пръстите - нито там има река като река, нито тя прелива или нещо подобно. При едно наводнение преди 8 години реката станала пълноводна и "заляла" селото.

Сега е 19.30 часа на 08.05.2014 г. -  обадиха ми се от селото - то е малко - багера и в момента копае зад Корал, пръстта се кара на частен обект в с. Лозенец в близост до Централния плаж, където се прави обратен насип. Обекта е собственост на Бългериан Пропертис. Независимо от сезираните полиция, кметство Лозенец, община Царево, не само че не са взети мерки, а напротив - беззаконието продължава !!!

В момента се води разследване от известни разследващи журналисти, които ще изкарат наяве всички свързани лица и далавери в този район на страната. Надявам се скоро да останете потресени от факти, които сякаш местното население не знае, или на които по-скоро е безсилно да се противопостави, защото е държано в истинско подчинение от - накратко казано - организирана престъпна група срастнала се с държавните институции и част от самите тях.

Вижте репортажа по случая по bTV

Атанас Русев, 08.05.2014 г., плажа Корал

ПРОДЪЛЖЕНИЕ ПО ТЕМАТА, 15 май 2014 г.

p.s. отговор към Кирил Пейчинов (от FB групата):

Целта на всичко това е багера на еди кой си да изкопае и неговите камиони да закарат пръстта на ония от строежа на Централния плаж, а тезата за "изчистването" на мястото е глупост - там вече беше чисто! Миналата година беше мръсно. Това, че кметицата е гласувала доверие на някой, който е злоупотребил - не я прави невинна. Тя много добре знае какво става - както и ти самия. В продължение на 3-4 дена багера е копал там и повече от 200 курса са направени с тея КАМАЗИ...Само че не мога да разбера ДОКОГА ще си затваряте удобно очите. Хайде иди и виж какво са изкопали първо! И ми кажи защо избягаха като кучета всички като се появи телевизия и полиция щом са прави??? И защо вчера късно вечерта, след всичко това -  все още продължаваха трескаво да изкарават пръст и директно на насипа в частния имот, който се застроява в момента??? Това ли е нормално ??? Това ли не знае кметицата? И по какъв начин тя ще се разпореди да се извършват незаконни действия върху частен имот - нещо като самоуправство ли е това? Ще ти кажа какво е - някой сгафи и сега го прикриват за да не го глобят както е редно. И ако не го глобят за това - означава че: той + кметицата + полицията + община царево = ... отговори си сам на какво. От къде кметицата взима пари и плаща на частна фирма, за да "изчиства" от боклуци един абсолютно изчистен ЧАСТЕН ТЕРЕН и защо? Въпросите и лъжите ми идват много... Вземи кметицата и идете и вижте какво са изкопали от там, после кажете с кои средства (от нашите данъци ли) ще платите на същия този дето "шитна" пръстта да зарие тази над 2 000 м3 дупка и с какво... и това се случва на частен терен... и да стигнеме до там, че щом "аз съм се отварял толкова", тя щяла да се погрижи да ни се стъжни тази година на плажа... Кажи й моля ти се, че нямам нищо общо с наемателя на плажа "Райд Екстрийм" - такива като нея ме накараха да си напусна фирмата доброволно преди година (да провери във фирмения регистър). Сега съм част от "ДА ЗАПАЗИМ КОРАЛ" - гражданско сдружение, което защитава природата и спазването на закона от всички. То си има ръководство - нека си пренесе "стъжването" върху него.

...