Пред нас море, над нас звезди...

Нормално е да пропадаме все по-надолу. Когато всеки си мълчи, отстъпва и се скрива, когато пред очите му се извършват явни беззакония - така ще е. Ако ли пък не - започват да го тъпчат - така работи системата.

В замяна на историята с откраднатата пръст зад плажа Корал, последва мигновенна ответна реакция - очевидно от онези, които директно стояха зад пръстта. Кметът на Царево буквално на следващия ден , 12 май 2014 г., издаде ЗАПОВЕД за спиране на тока и водата за плажа Корал, съответно на ВИК Царево и EVN Приморско, за да може директно да накаже наемателя на плажа. Само че малката подробност, която беше пропуснал е, че "ДА ЗАПАЗИМ КОРАЛ" няма нищо общо с наемателя на плажа. Разбира се EVN, без предизвестие, директно прекъснаха тока. (Частна компания на директно подчинение на кмета). Целта на кмета беше по този начин да провали летния сезон на наемателя, за който той вече е платил почти 100 000 лева на същата тази държава. Другата цел е директно да се "накаже" сдружението "Да запазим Корал" по смешната презумпция, че те са едно и също.

Наемателят на плажа остана с вързани ръце, още повече, че цялата община дружно в хор му отговори, че ще бави всички документи (например разрешителни за преместваеми обекти, заведения) по всякакъв възможен начин, за да може да провали летния му сезон. Според закона - защото в този случай са избрали да го спазват. И така си мина повече от месец от активния летен сезон. Наемателят на плажа в безизходица, а общината ликува. И разбира се, дойде време за сделка - само така можеше да се разреши конфликта.

В крайна сметка се разбраха - кмета "ще пусне" тока и водата, но няма да има палатки, каравани и някои, които са от сдружението "Да запазим Корал" не са добре желани, особено аз. И да, няма да го има и сърф училището, или ако го има - не ме търсете там. Разбира се, доста трудно ще нарушат коституционното ни право да бъдем на плажа Корал, но поне добре се опитват.

Да поговорим малко за наемателя, без да го защитаваме по никакъв начин.

Община Царево не е страна по договора на наемателя, а самото министерство (МРР). Общината само трябва да съдейства и то напълно, не да пречи. Защо? Защото половината от сумата за наем на плажа (62 000 лева) отива директно в бюджета на общината, за да може тя да изгражда инфраструктура към плажа, не за нещо друго. В същото време, пътя водещ за плажа Корал е невъзможно лош от години. В същото време, цената на общината за сметоизвозване на боклуците от плажа е двойна от тази на община Приморско. В същото време, тока е прекъснат нарочно с идеята, че за повторното му пускане документално и законно ще мине целия сезон. В същото време, в договора на наемателя е записано, че задължение на самото министерство е да съдейства веднага при подобни проблеми. В същото време, в договора на наемателя пише, че никой не може да го санкционира и че той няма задължения в зоната зад активната плажна ивица, която също влиза в договора. Защото и аз бях наемател на плажа 5 години и за тези 5 години никой не глоби или не махна палатките от тази зона. Защото - много е просто - няма как да стане по закон. Няма такъв закон. Наемателят дори има право да си определи правила за тази зона. Тя не е в юрисдикцията на общината, това е държавна земя предоставена на наемателя за ползване по договор с МРР. Наемателят на плажа или не знае за тези факти или си затваря очите удобно пред кмета, който няма никакви реални правомощия над него или плажа.

Сега да поговорим за община Царево.

Когато някой им посочи нещо незаконно, веднага преминава от другата страна и започват да го мачкат, доста... доста първобитно. Няма диалог - директно сте вече враг. Като почнете от скандалите с "мръсния Корал", минете през скандалите за застреляните делфини, летящите самолети на 10 метра над главите на летуващите, 15-те незаконни строителни разрешения преиздадени от общината преди 2 години, за химическите замърсявания в морето и стигнете до борбата  на сдружението "Да запазим Корал" срещу безобразията - . какво ??? - да си затарям очите и да коленича пред престъпници ли?  Лично на мен вече са ми лепнали и многобройни дела и постъпки, които не съм извършил, и ако попитате в общината - аз съм човека, който седи зад всички беди. Дори стигнаха дотам, служители на общината директно да ме клеветят, че съм подавал жалби в общината срещу напълно непознати за мен хора, строежи и др. Защото потърпевшите ме познават и идват при мен директно да ме питат, "защо"? А се оказва, че аз дори не знам къде им е имота, за който например Светла Мицик от общината им е спряла строителството с коментар, че Атанас Русев е подал жалба в общината срещу тях.
Иначе, попитайте който и да е в този град Царево какво точно се случва, много хора са настръхнали - и те се водят на отчет от другата страна като мен, но просто ги е страх. Защото ще ви кажат - "ако предишния кмет беше еди какъв си, сегашния е по 5". "И сме зависими пряко от него и неговите служители". Леко започвам да се сещам за времето от преди 25 години с увереността, че дори тогава беше доста по-добре.

Сега да поговорим за "Да запазим Корал"

Очевидно това, което се прави е някакъв странен "удар" срещу сдружението и неговите действия за запазването на Корал. Но някак си, не ни касае по никакъв начин, напротив - добре дошъл е, защото си проличава точно кой какъв е и за какво се бори.

Ще минат тези 2 месеца лято. От това, че хората няма да могат да летуват нормално на любимия си плаж, едва ли ще се откажат да се борят за запазването на Корал - дори напротив. Но какво ще стане след това? Аз вярвам, че още много нови хора ще се присъединят към каузата, защото все по-малко от тях ще се свиват и ще си мълчат за всички беззакония, които се извършват. За кмета и за партията му идват избори, с поведението и действията си просто я компрометира. Самата Лиляна Павлова преди дни изтъкна Корал като място емблематично за защита и самата тя преди година дори заяви, че няма проблем да има къмпинг на Корал. Вероятно някъде комуникацията между кмет и партия е прекъсната и за това свидетелства поведението му.

Няма кой и как да ви махне палатките, ако не са на активната плажна площ. Палатката не е дефинирана в закона. Може да се криете под нея от луната през нощта за да не изгорите. Това пак е плажуване. А ако ви кажат, че това са дюни - спокойно - не са дюни. Отдавна са изкопи останали от откраднатия пясък от местните селяни. За да са дюни трябва да са обозначени и картирани като такива. А защо тази зона не е в никакви закони? Защото на много места вече е заграбена по схемата - държавна-общинска-частна.

Дори и наемателят да си остане без ток и вода - това си е за негова сметка - нас какво ни касае? Още по-добре дори - плажа наистина ще си е напълно див, без шумотевица, чалга, "удобства" и усложнени парвенюта.

Ние сме на плажа и ще бъдем там, дори когато вас вече отдавна ви няма. Защото да си кмет и наемател е само временно. Ние няма какво да губим, защото отдавна сме загубили всичко - заграбили сте и сте унищожили всичко. Природа, законност, ред... Ние спим спокойно, на наша страна са истината и правдата. Пред нас море, над нас звезди. Дали това обаче е валидно за вас? Едва ли.

 

Атанас Русев

май-юни 2014 г., дивия плаж Корал, феодална провинция Царево, България, "Европа"