Писмо от един сърфист

Днес карахме страхотно кайтсърф с приятелите на плажа Корал. Да, на плажа Корал, на който това лято няма ток и вода, няма и палатки, защото кмета на Царево така е ЗАПОВЯДАЛ. За да провали целенасочено летния сезон на Наемателя на плажа. Наемателят отдавна се е изръсил с една сума за наем от 62 000 лева на МРР, от който 31 000 лева веднага са отишли в сметката на община Царево за изграждане на комуникации, път и т.н. за плажа (направено точно обратното), както и 6 200 лева за областната управа в Бургас. Останалите платени пари са за държавата в лицето на МРР. Писах преди за уговорката ток срещу тишина и вероятно още нещо, между наемателя и кмета, няма пак да се повтарям. Но все пак от тогава минаха 2 седмици и все още няма ток, а тишината е налице!
Наемателят на плажа - да си мълчат, да преглъщат, да се съгласяват, да плащат, а онези да си изнудват и рекетират???

Само че, ви гледам отстрани и съм ви казал, че в момента който видя нещо нередно и ще го извадя, за да ви се порадват хората. Сърфиста не мълчи! И ви пиша с малко "ви".

Ето... Идват от общината преди няколко дни и заявяват, че на този плаж трябва да има 10 контейнера за боклук. Наемателя трябва да приеме, защото иначе тока няма да дойде. Защото иначе ще се бавят в общината разрешителените за преместваемите обекти. Защото иначе от общината ще дойдат да пишат актове за щяло и нещяло (малко са им онези 31 000 лева). Добре 10, 10. Цената, която дават за един контейнер е 1700 лева (гласувана на общински съвет) и не става ваш след това. Така... т.е. за този плаж 17 000 лева, за съседния също, за Оазис също и т.н. и дори с коментар от общинарите, че съседите от другите плажове били супер недоволни, защото тези бройки били заради въстаниците от Корал... Такъв контейнер да си го купите струва 500 лева на дребно. Да си го извозвате до сметището и там да си плащате на тон боклука примерно по 24 лв/тон... ами ... извинете, но един див плаж 700 тона боклук ли прави за 40 дена сезон? Бях и аз наемател на този плаж съвсем скоро - не приех рекета на предишния кмет на Царево и сключих договор с община Приморско - за около 3000 лева на сезон, с техни 10 контейнера и извозване през ден и на повикване. Каква е разликата? Работата е една и съща, държавата е една и съща, само че едната цена е 6 пъти по-висока и те задължават да я плащаш и няма не искам... защото... ами няма ток иначе. И други разни работи.

Забравих преместваемите обекти. От министерството дават заверена скица на плажа с преместваемите обекти и тяхното предназначение. Нанесени, определени. За да си извадите, обаче т.н. разрешение за поставяне на преместваем обект, трябва да се молите на общината, където определената законна такса е 30 лева. Но, ако Тодоров от общината не ви е направил скицата на преместваемия обект срещу 500 лева, вече стана 550 лв. от днес (явно от 30 за законната такса лапат 20), рискувате да не получите такъв документ или да го получите в края на сезона. А без този документ от общината идват да ви пишат акт за незаконно строителство, а няма да дойдат иначе, ако си траете и си плащате рекета.

И още нещо. Знаете ли, че когато на плажа няма ток и вода, медицинския пункт, който в момента съществува и е напълно оборудван не може да функционира нормално. Какво имам предвид? Най-малкото няма хладилник, в който да се съхраняват медикаментите, ампули и др. в жегата. Нека спомена, че при нещастен случай или инцидент на плажа, лична отговорност би трябвало да понесе кмета на Царево, който е издал нарочно заповед на приятeля си - шефа на EVN Приморско (частна фирма) да прекъсне тока на един лоялен и редовен клиент в лицето на сегашния наемател на плажа, без предупреждение, уведомление или каквото и да било там.

Така че, летовници на плажа Корал - сърдете се на кмета на Царево за липсата на каквито и да е нормални условия на плажа. За това, че лично се е разпоредил да НЯМА. Топлата бира е от кмета. Заведенията не функционират заради кмета. Така се подпомага родния туризъм, по-скоро е геноцид в жегата да няма вода. Наемателят е в положението на пълна безизходица и вързан на доста къса каишка. Дори го е страх да се оплаче вече от 2 месеца в министерството или на областния управител, защото иначе... тока може да не дойде никога. Ето, всеки изминал ден без ток на плажа вече от 2 месеца насам е пряко доказателство какво точно се случва!

А представяте ли си КОЛКО ХОРА МЪЛЧАТ ??? Наемател, собственици на заведения, летуващи, туристи, жители на с. Лозенец и гр. Царево??? Всички знаят и МЪЛЧАТ ?????????????? Вече цели 2 месеца! ДОКОГА???

Ето огромно поле за разследващите журналисти, медии и телевизии. Най-много в общината мразят шума и въпросите към тях. Защото всичко там едвам се крепи.

За нас няма значение. Утре пак ще духа вятър и ще си караме кайтовете в морето и ще си сърфираме по вълните. Няма как да ни го забраните или да ни изнудвате за това. Или да ни рекетирате. Няма как. И сме решили да си направим и сърф училището, което толкова ви пречи, за което ще изискаме разрешение за поставяне от най-високите инстанции в тази държава, защото очевидно от общината ще ни правят сечено, както могат само те. И това не е всичко, разбира се. Интересното тепърва предстои. За да запазим плажа Корал!

Това писмо на сърфиста беше изпратено ДО:

Министъра на Регионалното Развитие, за информация
Павел Маринов, Областен Управител Бургас, за информация
Бойко Борисов, ГЕРБ, защото е информиран по случая, а кмета е от ГЕРБ
Димитър Николов, зам. председател на ГЕРБ, лично говорил с кмета неколкократно по темата, без резултат
Цветан Цветанов, ГЕРБ, говорил с кмета по темата, без резултат
Joerg Sollfelner, EVN
Калина Трифонова, EVN
медии и телевизии
и най-вече до Хората
-------------

още информация по темата:

http://www.koralbeach.com/node/376


плажа Корал, м. май 2014

от Атанас Русев, член на "Да запазим Корал", плажа Корал, 09.07.2014, феодална провинция Царево.