На протест за плажа или на курбан?

Започвам малко отстрани за протеста на плажа Корал, който се състоя тази събота...
 
Успение на Пресвета Богородица е един от най-големите християнски празници и на този ден, тази година беше в петък, на църквата в гр. Царево е истински празник. Всяка година, без изключение, се прави курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Идват много хора и отеца от църквата, Човекът организиращ и реализиращ всичко това, след прекрасната служба, освещава храната.  И след това се започва... Започва се главното, за което са дошли повечето от тези "вярващи"... На мен ми се падна ролята да пека риба, заедно с Димо,  и после да я раздавам. Знаете ли колко интересно - над 240 кг. риба бяха изпечени, бяха направени чорба, картофена салата, нарязани над 50 дини и всичко това се стопи за около 20 минути пред очите ни. Мирният народ едва не се изби за храната и странното беше, че те просто не се задоволяваха с едно парче риба, а слагаха по буркани, тенджерки и др. специално донесени за случая. Нарочно им слагах по повече, поне чрез осветената храна нещо от смисъла да достигне до тях... но тези, които скромно отказваха бяха единици. Имаше доста хора - ще кажеш стотици, но макар и толкова, едва ли можеше да бъдат наситени и с един океан риба, камо ли само с една ...

Та да се върнем да протеста. Беше на следващия ден. Бяха поканени много хора, всички медии ... не предлагахме меню, нито чалга или хауз. Само слънце, пясък  и море, както и много неудобни истини. В протеста участваха около 150 човека, повечето сподвижници, както и хора от плажа, единици смелчаци от Лозенец и Царево. Протестът, за тези които не знаят, беше организиран за защита на плажа Корал от сдружението "Да запазим Корал" и "Биволъ". Преди да започне протеста имаше една доста интересна случка, която ще опиша подробно, защото си заслужава.

Видях как към мястото на плажа, определено за протест, буквално се влачат една малка група от няколко жени, добре облечени и нагримирани, но зад тази пластмаса, годините им явно и безпощадно си личаха. Първата която стигна до мен (кореспондент на БНР от Бургас), започна директно атака:

"- Вие ли сте организаторът? Това ли е протестът от един човек? Хахахах... Знате ли въобще как се прави протест? Защо не го направихте на третата шамандура вътре в морето? Тук в жегата ли сега ще се пържим? За какво протестирате, а? Кой луд прави протест на плажа? А ние в пясъците и жегата да ви отразяваме, така ли? И за какво протестирате? Аааа, знаем много добре - прочетохме го... Какво си мислите вие? За кой се мислите???..." и т.н.

Скрита зад слънчеви очила, една намазана с грим лелка, нещо ми говореше, а аз тъкмо се чудех какво ли ще остане от перуката й, ако я метна в морето, което поне малко да изкъпе годините наслоена мръсотия от поръчките, които е изпълнявала. Моля БНР да разбере коя е тази жена и повече никога да не я праща да отразява събития на плажа Корал. Там е много горещо и мръсно за нея. Съседката и от 24 часа, се държеше малко повече под прикритие, но веднага се издаде като започна да задава "неудобните" въпроси за мръсотията и миризмата на фекалии. Мислех да й кажа, че е защото са се появили на плажа... БНТ1 не дойде, по-скоро кореспондента им в Бургас дошъл предния ден, и снимал - не знам какво - но така или иначе нищо не излезе. Не му е за пръв път и то точно за Корал, поне аз съм го предупредил, че в поръчкови материали и сериали не играя. Нормално - кореспонденти от Бургас - да пишат срещу тези които им дават пари ли? Все пак, вече за всички е ясно, че почти всички медии са поръчкови и повечето са олицетворение на долна порнография.

Репортерката от bTV беше сама и се държеше на ниво. Рада Богданова от Нова Тв, заедно с оператора, професионално отразиха на живо протеста във вечерната емисия Новини на Новa, за което сме им много благодарни! Зарадвах се като видях и Иван Бедров и Антоанета Цонева.

Протестът започна - качих се на една импровизирана сцена, посредата на плажа и разказах на събралите се хора защо се прави този протест и какви са исканията ни (виж на края на материала). Виждах огъня в очите на присъстващите и макар да бяхме стотици, сърцето ми се радваше. Бяхме малко повече от предишния протест преди точно 4 години на същото място, за същото нещо. Говорех открито срещу МОСВ, самозабравилия се кмет и община, МРР, ДНСК, прокуратура и другите институции, които удобно бездействаха и покриваха изцапаните си следи. Много факти ловко потулени от медии и влияние.

След мен на "сцената" се качи Атанас Чобанов от Биволъ и типично в негов стил - с рогата напред - разказа на протестиращите за далаверата Корал и лицата седящи зад нея. Разказа за инвеститора Ибердрола журналистически разследвания буквално от последната минута. Чуваха се ръкопляскания и хората се вълнуваха.

След това започна Мария, от нашето сдружение и от Протестна мрежа.. и не само. Мария Кавлакова, участвала почти във всеки един протест срещу бившото правителство, заедно с двете си деца и съпруга си. Разказа за плажа, кокичетата и за срещата си с кмета.

После на "сцената" се качи Васо Гюров, и типично в негов стил, без много локуми, постави всичко на мястото си - сред шумни ръкопляскания...

Минахме още веднъж през сцената и така, след повече от час, протеста завърши. Сега малко повече хора знаят наистина какво се случва и се надявам, че редиците ни са се увеличили с още хора, които веднага биха реагирали активно срещу каквото и да е беззаконие. Това е важното. След протеста, тази седмица, имаме насрочени срещи с министри и институции, конкретно по повод нашите искания. Така че, новините предстоят, а тези които са нарушили закона най-вероятно ще трябва да отговарят за това. И никой няма да може да ги прикрие.

 

Благодаря Ви Хора, които бяхте там и на тези, които отсъстваха, а искаха да бъдат там. Ще има.

Нямахме и една риба да дадем, но хората си тръгнаха сити и щастливи...

плажа Корал, 18.08.2014 г.
Да Запазим Корал,
Атанас Русев

Всички снимки може да разгледате тук...

...
ЗАЩО СЕ ПРАВИ ПРОТЕСТЪТ?

1. Защото МОСВ целенасочено мълчи и потулва вече повече от година входираните експертизи и документи за обявяване на Корал за защитена територия, доказващи пряко наличието на уникални хабитати, защитени по европейските директиви.

2. Защото територията зад плажа представлява подвижни пясъчни дюни, според същите тези експертизи, превърнати в частен имот, след заличаването на прилежащата защитена територия „Блатно кокиче при к-г Корал“. Заличен е самия къмпинг "Корал", един от най- големите къмпинги в Европа.

3. Защото Районната прокуратура в гр. Бургас удобно не предприема никакви действия по отмяна на 12-те строителни разрешения на „Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс” ЕООД, касаещи зоната зад плажа Корал, въпреки че други 3, издадени на същата компания за същото инвестиционно намерение, съдържат същите пороци и са отменени с окончателни решения на Бургаски административен съд, съответно с решения: 1961/07.11. 2013, 1584/15.07.2013 г. и 1723/24.09.2013 г. и въпреки че ДНСК преди година внася доклад, подробно описващ идентични нарушения в тези строителните разрешения, а именно: „същите са издадени въз основа на одобрени проекти на главния архитект на община Царево, които към датата на издаването на разрешенията са изгубили правно действие; не е осигурено присъединяване на разрешените строежи към общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура и не са проведени изискващите се процедури по екологичното законодателство“.

4. Защото община Царево, с кмет г-н Лапчев, през 2011 г. и 2012 г. презаверява множество стари строителни разрешения от 2006 – 2009 г., които веднъж вече са били оспорени, и които са с параметри на застрояване, напълно противоречащи на закона за Черноморското крайбрежие от 1 януари 2008 г. и всички последващи добавки. Това позволява незаконното презастрояване на всяко останало кътче непосредствено до морето.

5. Защото Община Царево от години получава пари в сметките си от наеми за плажове и др., за да поддържа инфраструктурата им, а не го прави - напротив. Липсва каквито и да е нормални пътища, канализация и т.н.

6. За да излязат на светло имената на всички кметове, фирми, политици и свързани лица, които директно са участвали в разграбването на Корал и далаверата Корал, както и в настоящите машинации за застрояването и унищожаването на едно от последните диви кътчета по Черноморието.

7. Защото устойчивото развитие върви ръка за ръка с природата. Българските управници доказаха, че мислят само за периода на техния мандат, а после ...

8. Защо сега? Защото ни писна и няма да оставим нещата така!

******************************************************

ИСКАНИЯ:

1. МОСВ да обяви Корал и прилежащата му територия за защитена, въз основа на предоставените експертизи, карти, документи, снимки и др.

2. ДНСК и Районната прокуратура в гр. Бургас да отменят останалите 12 строителни разрешения на „Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс” ЕООД, касаещи зоната зад плажа Корал, аналогично на отменените 3 от Бургаския административен съд, съответно с решения: 1961/07.11. 2013, 1584/15.07.2013 г. и 1723/24.09.2013 г.

3. Да се санкционира община Царево, в лицето на кмета и главния архитект, които са презаверили множество стари строителни разрешения, съдържащи параметри на застрояване, напълно противоречащи на закона за Черноморското крайбрежие от 1 януари 2008 г. и всички последващи добавки.

4. Община Царево да предприеме незабавни действия по изграждане на адекватна инфраструктура, касаеща плаж Корал и другите морски плажове на територията на общината. Това включва пътища, канализация, ел-захранване и водопроводи.

5. Виновниците за разграбването и унищожението на Корал да бъдат подведени под отговорност и наказани.

6. Приемане на специализираните кадастрални карти на дюните по черноморското крайбрежие от страна на Агенцията по кадастър съгласно решението на НС от юли 2013 г