Дюни, Разрешения за Строеж и една Прокуратура

След протеста на плажа, организиран от "Да запазим Корал" и Биволъ, непосредствено, беше организирана работна среща с Министъра на регионалното развитие, Екатерина Захариева. И така на 21 август 2014 г. заедно с Мирослава Петрова (Да запазим Корал), Атанас Чобанов (Биволъ, Да запазим Корал) и Асен Йорданов (Биволъ), отидохме на срещата. Освен Министъра присъстваха инж. Милка Гечева (Началник на ДНСК), Михаил Михайлов (експерт в отдел "Защитени територии" МОСВ), юристи и пиари от МРР и МОСВ.

Първата тема беше за дюните. Оказа се, че на практика до няколко седмици специализираните карти на морските плажове и дюните ще бъдат готови. Проблематиката свързана с плажа Корал и дюните е такава, че на голяма част от частните терени зад плажа има дюни и когато те влязат като такива в специализираните карти и кадастъра, издадените ПУП-ове стават невалидни, по тях нито може да се строи нещо, нито нищо. И тогава държавата ще трябва да си актува и върне обратно заграбената някога земя и да обезщети собствениците. Тук в разговора се намеси Михаил Михайлов, който съобщи, че процеса по оформянето на специализираните карти се забавя, защото ЧАСТ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОМИСИИТЕ (на местно и общинско ниво) ГИ Е СТРАХ И НЕ СА ПОСТАВИЛИ ПОДПИСИТЕ СИ. Това беше съобщено пред изумения поглед на Министъра, а ние останалите участници в разговора просто не можахме да повярваме на ушите си. Всъщност на много места, включително и на Корал, в частните имоти има дюни и държавните служители ги е СТРАХ да изпълнят задълженията си и да констатират този факт. За повече информация по тази тема от разговора четете днес в Биволъ.

Следващата тема беше за строителните разрешения. Г-жа Милка Гечева съобщи, че преди срещата  е направена пълна проверка относно строителните разрешения издадени от община Царево, касаещи плажа Корал. Пред нея стоеше една много дебела папка от проверката и в много стегнат вид тя обобщи информацията, че освен 3-те строителни разрешения, завинаги отменени от Върховния Административен Съд в Бургас, има още 35 строителни разрешения с абсолютно същите тежки пороци като отменените. На практика обаче, някои от тях след като са внесени в Прокуратурата в Бургас - там просто преписката е прекратена с основание, че "те не страдат от тежки пороци" и вместо да отидат в съда, остават валидни. Как така Прокуратурата в Бургас изземва на практика функциите на Съда и как така тя се оказва "по-компетентна" от Върховен Административен Съд, остава лесно разрешима загадка, с еднозначен отговор - корупция, влияние, натиск. Директора на ДНСК разбираемо обясни на присъстващите невъзможноста на ДНСК да отмени веднага тези строителни разрешителни в рамките на действащото законодателство и потвърди, че те отново ще бъдат внесени в прокуратурата от страна на Министерството. Министърът допълни, че те могат да бъдат внесени директно и в съда, но не от страна на Министерството, а от друга организация по съответния ред. Г-жа Гечева също така заяви, че и при най-малкото съмнение за строителство в района на плажа Корал, по тези 35 нередовни строителни разрешения, то незабавно ще бъде прекратено от ДНСК. Направи ми впечетление, че ДНСК в лицето на Директора и другите си служители, изключително професионално и точно върши и е вършило работата си що се касае до Корал, факт който сега окончателно се затвърди в мен след последните 2 години на активна кореспонденция между ДНСК и "Да запазим Корал". Благодарих лично на Г-жа Гечева за професионализма.

Още в началото на срещата ми направи много добро впечетление Министъра, Екатерина Захариева. Изключително компетентна и ерудирана тя водеше целия разговор с една лекота, въпреки че някои факти бяха фрапантно абсурдни. Вярата ми се завърна, защото пред мен стоеше наистина човек достоен и съвсем на точното място  за поста, който заемаше. Би било чудесно да остане министър и вицепремиер още дълги години. Такива хора трябва да са начело в управлението на страната.

Разбира се и остриетата (рогата) на Биволъ, както и Мирослава, не оставаха по-назад. Асен Йорданов и Атанас Чобанов разлистваха истината и намираха практическия смисъл в изказваните думи.

Следващата основна тема в разговора беше за бездействието на община Царево относно изграждането на инфраструктура към плажовете въпреки факта, че половината от сумата за наеми и концесии на територията на общината влиза в бюджета й целево именно за това. За тази година приходите по това перо са около 250 000 лева общо, в същото време пътя към плажа и инфраструктурата - ВИК, ел-захранване и други - напълно липсват. Получихме уверение от Министъра, че това ще бъде подробно разгледано.

В разговора се преплитаха и други теми от миналото свързани с далаверата Корал, но като цяло срещата премина изключително положително и конструктивно, без никакво напрежение. Като  обобщение, Министерството и ДНСК заеха безпощадна позиция срещу незаконосъобразните строителни разрешения, както и по изготвянето на специализираните карти на дюните и ни увериха нееднократно, че и при най-малкия знак за строителство въз основа на тези документи с тежки пороци, то ще бъде незабавно прекратено. Беше уговорена нова среща на 26 август в МОСВ с Министъра, касаеща обявяването на нова защитена зона на Корал.

След почти 2 часа срещата приключи и излзохме извън Министерството, където ни чакаха медиите - Нова Тв и БНТ1. Заснеха подробни репортажи, където в резюме написаното по-горе беше изказазно от Атанас Чобанов, Асен Йорданов и мен, но за наше голямо учудване в репортажите излъчени по вечерните новини тези важни и скандални истини от срещата не бяха показани и сякаш бяха нарочно прикрити. ДОКОГА най-важните факти и конкретно в случая положителната работа на служебния кабинет, ще бъдат ловко покривани от продуценти и др.? Това е пълна подигравка с чудесните ви репортери и с народа като цяло. Но истината винаги намира пътя си, независимо от вас.

Благодаря на всички участвали в срещата, ЗАЕДНО ЩЕ ЗАПАЗИМ КОРАЛ!

Атанас Русев,
Да Запазим Корал
София, 22.08.2014 г.

плаж Корал, м. май 2014 г.