Бетонират дюните на къмпинг “Юг” в залива Корал!

Информацията и снимките по-долу получихме в „Да запазим Корал“ от нашите активни сподвижници и приятели от къмпинг Юг, за което горещо им Благодарим!

„Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие беше залято с бетон в седмицата преди Великден. Къмпингът “Юг”, в северната част на залива Корал, стана жертва на грандоманския проект на инвеститора ИФ “Фаворит”, който има издадено разрешително от община Царево за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв м.

Снимките от започналия строеж не оставят никакво съмнение, че строителството се извършва в непосредствена близост до самия плаж, който иначе е публична държавна собственост и е в очевидно нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Очевидно е, че строителството се извършва върху дюни! Според самите инвеститори, първите къщи ще бъдат завършени преди началото на летния сезон.

Целият залив Корал е известен с това, че плажът и прилежащата му зона е изграден от дюни, уникални зони и хабитати, и по този начин представлява, по смисъла на закона, защитена зона. За инвеститорите от ИФ “Фаворит” и “Еуратек” (вносителят на Шкода е основен акционер) това явно няма никакво значение.“

   

От сдружението “Да запазим Корал”, в първия работен ден - вторник 14.04.2015 г., ще подадем сигнали до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, до ДНСК, подготвяме сигнал  и до главния прокурор Сотир Цацаров. С тях настояваме да се отмени разрешителното за строеж на вилното селище в къмпинг “Юг”, по подобие на отменените вече разрешителни за плажа “Корал”, които са с абсолютно същите тежки пороци като настоящото строително разрешение. Да припомним, че през есента на 2014 г., благодарение на съвместните действия на ДНСК, МРР, "Биволъ" и "Да запазим Корал“ беше установено, че само около плажа Корал са издадени неправомерно 35 строителни разрешения. Сдружението иска и разследване за начина, по който е придобита земята на къмпинг “Юг”, както и подвеждане под отговорност на лицата, които са издали разрешителното за строеж.

Къмпинг “Юг” е част от “Корал”  и той е тестът за това дали в България през 2015 г. е възможно беззаконието да бъде узаконено!

Теренът на къмпинг “Юг”, е в директна близост до морето и както би трябвало да е изключителна държавна собственост, се оказва частна собственост след мъглива сделка чрез масова приватизация. През 2012 г. главният архитект на Царево издава строително разрешение за вилно селище с РЗП 1 173,00 кв.м. с адрес на обекта ПИ с идентификатор 44094.503.3, с. Лозенец, общ. Царево. С това на практика се дава зелена светлина за пълното бетониране на къмпинга и дюните на плажа.

В седмицата преди Великден от сдружението „Да запазим Корал“ се опитахме да „издирим“ т.н. публични специализирани карти на дюните, за които обществото беше уведомено, че са публични и че са приети и одобрени през октомври 2014 г. След разговор с Агенцията по кадастър се оказа, че никой в тази държава не може да ни предостави тези публични карти, защото „още няма регламент за тях“… Платени от нашите данъци, тези карти удобно се крият от очите на обществото, а междувременно корумпирани общини издават или вече са издали незаконни строителни разрешения върху същите тези защитени дюни от картите и изключително малката останала незастроена част от крайбрежието ни, е на път завинаги да бъде бетонирана и да изчезне.

Безлюден бетон на морето и унищожена природа  ли ще показваме на туристите, г-н Борисов, за да ги върнем?

И как така една община безнаказано бълва незаконни строителни разрешения и ДОКОГА ще продължава това? За кое точно да гласуваме на местните избори и на следващите парламентарни? За корупцията или за беззаконието, или и за двете?

ДОКОГА?