Мръсотия и институционно безхаберие на плажа Корал

На 28 май 2015 г. със заповед на министъра на МРРБ, плажа Корал беше обявен за неохраняем. Докато беше охраняем и даден под наем през последните 7 години, в бюджета на държавата са влезли сумарно почти 300 000 лева, които по закон са разпределени както следва: 50% отиват в общината, 10 % процента в областната управа и останалото остава в държавата. Отново по закон (ЗУЧК чл. 22а) тези средства трябва да се ползват целево за благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове, комуникации, пътища, поддържане и др. подобни дейности…
 
За последните 7 години за Корал обаче, е обявен пълен мораториум относно подобни действия от страна на местната власт, в лицето на община Царево, както и другите държавни институции. Дори напротив – полагат се всякакви усилия да се очерня направеното на плажа Корал от страна на наематели, сдружението „Да запазим Корал“, граждани и летуващи. Пътят е в отвратително състояние вече повече от 7 години, плажът тъне в мръсотия, комуникациите са под всякаква критика, липсва канализация и т.н.
 И това лято община Царево, е обявила явна война на посетителите и туристите на плажа Корал.
Плажът е изключително мръсен. Липсват табелки, че е неохраняем. Липсва почистване и извозване на отпадъци. Липсват спасители и обезпечаване на водно-спасителната дейност…
 
 
Мотото на кмета: „Спазвам закона“ (за да ви изнудвам), вече не е валидно. Вече изобщо не спазва закона и то по няколко параграфа. А ето какво постановява закона:
 
ЗУЧК чл. 22а
-        поставяне на предупредителни табели и санитарно-хигиенно поддържане на неохраняемите плажове (ЗУЧК чл. 22а, 4,3)
-        почистване и извозване на отпадъците от морските плажове, обявени за неохраняеми (ЗУЧК чл. 22а, 3,5)
-        благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове (ЗУЧК чл. 22а, 3,1)
-        осигуряване на транспортни връзки с местни пътища, както и пешеходни и велосипедни алеи до морските плажове в изпълнение на чл. 14, ал. 1(ЗУЧК чл. 22а, 3,5) (ЗУЧК чл. 22а, 3,2)
-        обезпечаване с водноспасителна дейност на обявените за неохраняеми морски плажове през съответния летен сезон съгласно одобрена от министъра на регионалното развитие и благоустройството схема, предложена от областния управител. (ЗУЧК чл. 22а, 4,4)
 
Интересното е, че много избирателно по разпоредба на кмета, преди няколко дни беше принудително премахната малка временна, дървена постройка 24 м2 на територията на плажа (в изпълнение на ЗУЧК чл. 22а, 3,4, но в същото време бараката на предишния клекнал наемател, беше удобно подмината.
 
 
Така че, ако плажът ви се струва мръсен, опасен, гаден, ако пътят до него Ви се струва отвратителен – сърдете се на онези дето „спазват законите“ – общината, кмета и цялата държава. Дори ги дръжте отговорни за това.
 
Както и за трагедията на черноморския ни туризъм на това място. Тук няма стратегия, няма нищо. Луксозенец се превърна в едно отвратително село, без канализация, без пътища, без нищо. Благодарение на кой според Вас?
 
Как така едни други хора на едно друго място, в едно единствено българско село са създали наистина райско място, а тук където очакваме да се върне българския турист, тънем в пълна мръсотия и мизерия? И тази тенденция се задълбочава. Защото местната власт се интересува единствено и само от това, което наричаме престъпление.
 
От „Да запазим Корал“ призоваваме всички отговорни държавни институции да вземат незабавни мерки, защото погазването на закона от самите тях представлява невероятен, но абсолютно реален и тревожен факт за нашата действителност.
 
Ако това не се случи своевременно, каним всички наши сподвижници на организираното от нас събитие „Почистването на Корал“, което ще се състой на 20 юни събота от 9.00 часа на плажа Корал. Когато няма държава, не е проблем да си направим такава.
 
Да запазим Корал
11.06.2015 г.
 
 
 

Този сигнал ще бъде изпратен до медии, телевизии, областен управител на Бургаска област, Министър на МРРБ Лиляна Павлова.