Малкото делфинче, което не дочака утрото

Започвам с уговорката, че това което ще прочетете и видите на снимките, не е за очите на малките деца. То не е и за нашите очи, но някак си трябва да знаем, че съществува. Трябва да разберем, по някакъв начин, че човека е най-опасното нещо в природата, включително и за самата Земя.

Рано сутринта Стоян се обади от плажа Корал, че е намерил малко делфинче на плажа, което вероятно е убито и отидох да го видим заедно. На мястото беше и Коста, който каза че в 5 сутринта, когато е тичал по плажа, го е видял за пръв път.

Малкото делфинче, около 60 см дължина, лежеше на морската ивица до самото море и от едната страна нямаше никакви видими белези от наранявания. Когато Стоян го обърна, отпред точно под окото на делфинчето, зееше идеално правилна правоъгълна дупка с ширина около 3-4 см., явна причина за смърта на делфинчето.

Тялото беше запазено, което означаваше, че това се случило вероятно предишната вечер или рано сутринта. Заради спокойното море предишния ден и наближаващата буря, най-вероятно рибари са поставили мрежи и ... оплетеното малко делфинче е било убито. Под правоъгълния отвор се виждаха няколко резки, което показваше, че удара е дошъл леко от долу и вероятно по металното острие е имало шупли, които са направили тези следи. Очето на делфинчето... Спирам.

Заснехме с мъка всичко това... поставихме делфинчето в черна торба и го пренесохме на сянка извън плажа. Иван каза, че ще съобщи на РИОСВ. Аз нямаше смисъл да се обаждам, където и да било - сетих се какво се случи преди няколко години с борбата с институциите относно насилственото убиване на делфини. Тогава остана в тайна какво каза тогавашния министър на земеделието Мирослав Найденов на закритата среща в неговото министерство. Аз бях там. След това на медийте беше казано съвсем друго нещо.

Вчера разбрах, че ще бъде създадена зоополиция.. след години борба на няколко човека и организации. Най-сетне насилието над животните може да намери справедливост. Дали обаче?
Ето да дойдат да разследват, да намерят убиеца. По закон има и затвор за него. Аз ли да правя разследването? То не е никак трудно. Но кой закон да приложа, когато намеря убиеца?

...Миналия път убитият делфин прекара 3 денонощия на морския бряг, защото даже не можаха да дойдат да го преместят от там. Държавни институции. Безсилни и ненужни във всяка ситуация.

....

Послепис:

Институциите изхвърлиха в прахта убитото делфинче

03.07.2015 г.

Атанас Русев

плаж Корал

Още по темата:

Сънят на един разстрелян делфин

Гробище за делфини

Убийството на един възкръснал делфин

Най-удобната смърт за един делфин (видео)

Най-удобната смърт за един делфин

Как един разстрелян делфин доказа, че в България няма институции