Трето мъртво делфинче изплува на плажа Корал

Днес отново всичко се повтори. Всяка седмица, от последните три, когато дойде уикенда, морето изхвърля на Корал, по едно малко, убито делфинче. Като по часовник всичко се случва по един и същ начин, вроятно за да ни алармира, че има нещо ужасно нередно, нещо ужасно сбъркано в отношението на човека към природата.

Това е вече третото малко делфинче. Вероятно е било оплетено в рибарски мрежи, за което говорят белезите и нараняванията по опашката и гръдната перка.

Обадихме се на 112 и като по чудо след малко се появи новата еколожка на община Царево, Пепа, заедно с 2-ма помощници. Заведохме ги, коментирахме за мерките, които трябва да се вземат от тук нататък и те поеха случая. Похвално за тези служители, които се отзоваха мигновено, дори в почивния им ден.

Най-важен обаче остава въпроса, защо това се случва? Защо морето изкарава мъртви делфинчета, които очевидно са били убити. Кой и как позволява това да се случва. Кой го прави. Има ли някой, който патрулира в това море? Имали някой който проверява рибари, лодки, мрежи?

Не мисля. Най-пресния случай от миналия уикенд, когато собственик на скъпа яхта реши, че е редно да прави маневри на 30 метра от брега в залива Корал. И това продължи през целия ден. На сигналите подадени от различни хора на 112, отговора беше - "днес е почивен ден и няма кой да обърне внимание". А патрулиращият катер седи на 3 км. срещу Корал на пристанището в Китен...

Нехайството, безхаберието, липсата на отговорност на редица държавни институции, водят до там, че децата на плажа намират малки, мъртви делфинчета. В същото време, в морето вилнеят неизвестни лодки с неизвестни рибари, за които няма нищо свято. Вилнеят убийци на делфини...
Няма ред, няма контрол, няма институции, няма наказания, няма държава.

Иначе... Това е същото като да намерите на брега малко убито бебе. Тогава ще сте отвратени и ще се чудите как е възможно. А сега... Днес дори ме попита един мъж на средна възраст, до който седяха някоко деца:

- "Тази риба яде ли се?"
Бях с ръкавиците и точно поставях убитото делфинче в черния чувал.
- "Това не е риба. Това е делфин. Изследванията показват, че делфините са много по-интелигентни създания от нас хората. Били са тук много преди нас. Вероятно ще бъдат тук и много след нас. Убиването на делфини е престъпление по наказателния кодекс в България. Освен глоба, има и затвор за извършителя..."

 

Корал, 25.07.2015 г.

 

Още по темата:

Гробар на делфини

Институциите изхвърлиха в прахта убитото делфинче

Малкото делфинче, което не дочака утрото

Сънят на един разстрелян делфин

Гробище за делфини

Убийството на един възкръснал делфин

Най-удобната смърт за един делфин (видео)

Най-удобната смърт за един делфин

Как един разстрелян делфин доказа, че в България няма институции