"Мълчаливият" убиец на делфинчета! - част 2

В средата на м. юли 2015 г. по южното черноморие изплуваха труповете на няколко малки делфинчета. Отначало това не събуди подозрения, но към края на месеца и началото на м. август, след продължителни силни северни ветрове, по южното черноморие само за няколко дни, излязоха на брега десетки мъртви малки делфинчета, вече в доста разложено състояние. Това говори за голям инцидент състоял се някъде в морето.

На плаж Корал, където лично провеждам наблюдения през последните месеци, вече са излезнали повече от 20 мъртви делфинчета само за няколко дена. Същото е положението на Централния плаж на Лозенец - 20...
Това ми даде повод да направя малко по-задълбочено проучване относно причината. Така пуснах първия материал от тази поредица, който отново подчертавам, представлява моята хипотеза за случващото се. Измина месец от както РИОСВ имаше шанса да направи аутопсия на няколко мъртви делфинчета в запазено състояние и да установи причината. Това не се случи тогава, както не се е случило и до сега по простата причина, че в България няма подобна практика и хора, които да правят това...! Т.е., ако делфинчетата са били отровени или подложени например на радиация и т.н. - няма кой да го установи. Което означава автоматично, че никой не знае какво има в морето и следващия път или сега, то може да е фатално и за хората.

Първата част от материала предизвика доста реакции, основно в сферата на теорийте на конспирацията и смеха (например, че руска подводница е пред Корал и ми плаща, след като разхвърля малки делфинчета в морето отпред, а аз ги погребвам на брега...), но фактите които са представени в нея - са просто факти. Получи се малко като гузен негонен бяга от страна на някои читатели и бивш посланик - но... Материалът нарочно е написан на достъпен език, а не на научен, за да стане ясен този проблем на по-широк кръг от хора. Също така не е даден и списък с ползваната литература, защото това не представлява научна публикация, а материал. Всеки факт от него обаче може лесно да бъде проверен от всеки.

Този следващ материал по темата е подобен, но в него ще обърна внимание на някой от другите геофизични методи за изследване на морското дъно, както и ще засегна най-общо проблема с използването на военните сонари при учения. Материалът няма претенции да бъде изобщо изчерпателен по темите които засяга, а по-скоро да очертае една тревожна тенденция, че шумовото замърсяване в българската част на Черно море не се регулира и не попада под никакъв мониторинг и контрол.

Геофизични методи за изследване в морето

- Сеизмични проучвания за нефт и газ (разгледани в 1-ва част)

- Батиметрия - хидрографско и топографско проучване на морското дъно. (Топография на морското дъно)

 Обикновено това заснемане през последните години у нас се прави с т.н. многолъчов (много-лентов) ехолот Seabat 7111 на датската компания RESON A/S (в литературата Reson 7111). Представлява сонарна система от най-ново поколение, която масово се използва по света за подобен род изследвания. Служи за картиране на морското дъно.
 
 Накратко характеристиките на тази система са:
 
 Честота: 100 kHz
 Звуково ниво: 202 dB RMS
 Брой излъчвателни лъча: 201 лъча
 Пулсова честота и дължина: 50-250 miliseconds (в зависимост от дълбочината), 0.08-3.04 ms пулсова дължина.
 Дълбочина на действие - 3-1000 метра
 
 Подобни заснемания са провеждани през последните години - за пример през 2013 г. е направено заснемане в териториални води в район на южното черноморие през м. юни-юли-август 2013 г.:
 

батиметрични излседвания по южното черноморие през 2013 г. източник EMODnet


 За подобно изследване обаче, няколко хиляди километра по на запад (USA) се изисква специално разрешително и специален документ подобен на нашия за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

 
 Например, в посочения случай, освен че са съобразени много фактори - например разпространение на морските обитатели в зоната за изследване по време, както и много други, се казва: "приблизително на 42 метра от излъчването силата на звука е 180 dB, съответно на 200 м е 160 dB,", въпреки това определения радиус на сигурност (според CA SLC MM BIO3) е определен на 500m. Това означава с прости думи, че наличието на делфини на по-малко от 500 м. от кораб извършващ подобно изследване, би било опасно за здравето на делфина. А бебетата или малките делфинчета са дори по-чувствителни!
 
Посочени са още много важни детайли, които трябва да се спазват при подобни изследвания, наличието на квалифицирани наблюдатели, други системи за наблюдение на животните и т.н. Предохранителни мерки, които определено в изследванията които се правят у нас напълно липсват или не се спазват.
 


батиметрични изследвания в Черно море през последните години, източник EMODnet

 

 
 - Гравиметрия - без отношение към изследваните проблеми - използват се уреди, които измерват пасивно гравитационното поле.
 - Магнитометрия - без отношение към изследваните проблеми - използват се уреди, които измерват пасивно силата на магнитното поле.
 
Сонари ползвани от военните в морето
 
 Тази тема е удобна за спекулации от всякакъв характер. Установено е еднозначно, че използването на подобни сонари вреди на делфините и други морски обитатели.

 
 "Използването на подобни сонари, в световен мащаб, е свързано с около 50 случая на масово измиране на морски бозайници между 1996 и 2006-а година... " адмирал Lawrence Rice.
 
 Съвсем накратко ще очертая някои известни факти.
 
Високо честототните активни сонари се ползват главно за картиране на дъното, включително и за картиране на обекти с висока резолюция (виж по-горе).
 
Средно честотните активни сонари (1 - 10 кHz) се ползват от военните за откриване на подводници и други подводни обекти.
 
Ниско честотоните активни сонари се ползват за откриването на големи обекти, с ниска резолюция, под водата на големи разстояния.

Наскоро се проведе учението БРИЗ 2015, в северното черноморие от 3 до 12 юли. То е било проведено с международно участие и в него са участвали над 30 бойни и спомагателни кораби и катери и над 1700 души личен състав...
 

 "В учението „Бриз 2015” ще вземат участие ВМС на Гърция с патрулен катер „AITTITOS”, ВМС на Румъния с ракетна корвета „PESCARUSUL”, ВМС на Турция с подводницата „YILDIRAY” и ракетния катер „ZIPKIN”, ВМС на САЩ с ескадрен миноносец „PORTER” и самолет от патрулната авиация P-3C ORION, Първа постоянната група кораби на НАТО с три кораба: португалската фрегата „FRANCISCO DE ALMEIDA”, холандската фрегата „TROMP” и румънската фрегата „REGELE FERDINAND” както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с четири кораба: турската- фрегата „BARBAROS”, турския минен ловец  „ENEZ”, испанския минен ловец „TAJO” и румънския миночистач „AXENTE”."

Първото малко делфинче намерено на Корал е от 14 юли и съвпада с постоянни северни ветрове и течения от няколко дни. В последствие, седмици след това, започват да излизат полуразложени малки делфинчета, вероятно престояли дълго във водата. Отново са налице много силни ветрове от север, североизток.
 
От сдружението "Да запазим Корал", днес 13.08.2015 г.  изпратихме писмо и въпроси до министъра на Отбраната относно учението Бриз 2015, касаещи използването на сонари по време на учението.
 
Следващото подобно учение се планира от 24 - 29 август 2015 г. с обхват на действие от н. Калиакра до северната ни граница и 100 км навътре в морето. Дори в съобщението за БТА е посочено гражданите да "ограничават пребиваването си в този район"!


Очевидно е за нас, че делфините и техните малки, както и другите морски обитатели няма да бъдат предупредени адекватно, ако попаднат наблизо...
 
Дали наши, румънски, руски или незнайно какви кораби, подводници, хеликоптери и др.  правят нещо в морето и с действията си унищожават делфините, за момента остава загадка. Факт е обаче, че нещо страшно и неизвестно се случва! Морето не е изпитателен полигон за нови технологии и оръжия!
 
Ясно е, че на подобен инцидент като този с измирането на десетки малки делфинчета, трябва да се обърне много сериозно внимание. ТОВА Е БЕДСТВИЕ, не само в национален мащаб и порядък. Сега институциите отново си мълчат и замазват очевидни нередности. Какво ще стане обаче, ако следващия път, пострадалите не са делфинските бебета и малки, а ние - гражданите в тази държава?
 
Трябва да се вземат спешни мерки! Трябва всеки, които произвежда шумово замърсяване под водите на Черно море да бъде контролиран и наблюдаван! Да има документи за неговите действия и мерките които е взел! И тези данни да бъдат достъпни за обществото.
 
Иначе, рискуваме в морето да няма живот и нашите приятели делфините завинаги да изчезнат. Ако преди това и ние не изчезнем, след някой "експеримент" направен не по правилата и без да ни предупреди никой.


Завършвам тази част с една снимка, която за мен говори много, а за Вас... незнам:


полуразложено мъртво делфинче, излязло на плажа Корал на 04.08.2015 г. в 18.40 часа...

 Атанас Русев
 
 Да запазим Корал
 
 13.08.2015 г.

(никоя част от този текст не може да бъде използвана без изричното съгласие на автора) 

Още по темата:

"Мълчаливият" убиец на делфинчета! - част 1

Трето мъртво делфинче изплува на плаж Корал

Гробар на делфини

Институциите изхвърлиха в прахта убитото делфинче

Малкото делфинче, което не дочака утрото

Бунището наречено Черно Море - част III

Сънят на един разстрелян делфин

Гробище за делфини

Убийството на един възкръснал делфин

Най-удобната смърт за един делфин (видео)

Най-удобната смърт за един делфин

Как един разстрелян делфин доказа, че в България няма институции