Незаконно тралене на плажа Корал

Разбира се, че глобалната агресия срещу природата не се изчерпва само с „някакъв си бетон“ и тоталното унищожение на морския бряг. Предмет на плячкосване е и самото море с всички негови ресурси, от които изродите може да печелят пари. Само преди дни, на 9 и 10 април 2016 г. в залива на Корал, хора от сдружението са забелязали малко рибарско корабче, буквално на метри от брега целодневно, необезпокоявано от никой, да трали дъното. На 9 април, събота, това корабче е тралило цял ден в залива Корал. На 10 април е забелязано и снимано този път, към 11 часа сутринта. Както и по-малка лодка, която е правела същото.

 

На снимката не личи много ясно номера на лодките, но след изчистване и сверка в корабния регистър, номерът на корабчето и лодката ни е известен. Доколкото проверихме корабчето няма разрешително за лов на калкан за тази година.

След публикуването на тези снимки, друг наш сподвижник, Драгомир Хаджиев, заяви че е забелязъл корабчето и лодката и на 6 април 2016 г. като отново са тралели дъното:

 

(номерът на рибарското корабче се вижда по-ясно: ВН 8197, )

BGR002030048, ВН 8197    МАКСИМ    Варна, 12.45 бруто тонаж, 13.05 м.обща дължина

Да припомним, че тази дейност (траленето),  е напълно забранена и това е посочено в заповед № РД 09-98 от 26.02.2016 г. на министър Десислава Танева. Това е доказано една от най-увреждащите дейности за морските екосистеми.
Отделно, от 1 април до 30 юни 2016 г. се забранява всякаква риболовна дейност на калкан, включително трансбордиране, задържане на борда, разтоварване на брега и продажба. Защото сега е размножителния период на калкана... Той идва в непосредствена близост до брега и ... става жертва на едни алчни бракониери и корумпирани държавни служители. В резултат - популацията на калкан изчезва.

През декември 2015 г. Европейската комисия подкрепи предложението на България за засилване на контрола за количеството уловен калкан във връзка с експлоатацията от трети страни на рибния запас в акваторията на Черно море. Основната цел е да се предотврати пускането на пазара на продукти от незаконен риболов.


В края на 2015 година  България успя да защити квотите си за улов на калкан след настояване от страна ЕК за нулева година в улова през 2016 г. Промяната в забранителния режим за улов на калкан е част от условията на Европейската комисия.


Видимо е обаче, както всяка година, че липсва какъвто и да е контрол от страна на „отговорните“ държавни институции. Според вас колко е трудно за военните, гранична полиция, ИАРА и още куп организации, които „се грижат“ за морето, да забележат, че на 50 метра от морския бряг едно рибарско корабче трали? Ще Ви кажа. Много е лесно. Дори е задължително, че те знаят – което означава само едно – че става с тяхното съгласие и одобрение.


А колко ли лесно според вас може Европейската комисия да забрани напълно улова на калкан в Черно море за следващите години, при положение, че се оказа например, че и случаят с умрелите стотици, най-вероятно хиляди бебета делфинчета през лятото на 2015 г., отново е свързан с незаконния и нерегламентиран риболов на калкан в Черно море?
 

Когато държавното управление и контрол напълно липсват – всичко е възможно. През последните години сме свидетели на невероятни престъпления, без никакви последици за извършителите им. Това показва само едно – че онези, които ни управляват са истинските престъпници и че държавата ни е напълно проядена от корупция.


Този материал изпращаме като сигнал в Министерството на земеделието и храните, и очакваме навременната им реакция и действия, както и отговор (последния отговор, за незаконната сеч на Витоша изпратиха след месец и половина)! Дали те ще успеят да разберат номера на корабчето, какви наказания ще последват?


Разбира се, че не вярвам. Та това ни е едно от „любимите“ министерства! Неотдавна направо ни се подиграха с отговора си за незаконните сечи в природен парк Витоша. А откраднатите милиарди в държавен фонд земеделие, отново част от това министерство? Има ли въобще нещо което да е в ред там?


Нека не се заблуждаваме. Ние не сме наивни. Знаем точно какво правите и как крадете. Но докога? Колкото от по-високо падате, толкова шанса от вас да остане само едно мръсно, гнусно петно на плочките, се увеличава.


И разбира се – нека потвърдя за вас – този сигнал, колкото и незначителен да ви се струва – ще бъде изпратен лично в Европейската комисия, с акцент за случилото се, както  и за мъртвите бебета делфинчета през изминалото лято. И нека забранят улова на калкан напълно.

Да запазим Корал,
11.04.2016 г.
 

(Никоя част от тази публикация не може да бъде използвана, цитирана, препечатвана и др. без изричното разрешение на автора)