Туризъм в кома – държавни институции не спазват законите

700 000 лева бяха спешно отпуснати от правителството за неохраняемите плажове и тези за природосъобразен туризъм миналата седмица. Очевидно непознаването на закона от страна на министерства и министри отново стана причина за това пълно недоразумение. Не че е лошо като идея, но просто и без тези средства има достатъчно много пари определени по закон за тази цел (ЗУЧК, 22а) . Само че какво се случва с тях в общини, областни управи и министерства остава една загадка… въпреки, че отново по закон трябва да се употребяват именно за това.

По наша информация тези 700 000 лева са определени за 19 плажа, включително и 3-те плажа за природосъобразен туризъм. Което означава, че дори по равно да се разпределят средствата за тях, за плажа Корал би трябвало да има 36 842 лева. Ако към тях се прибавят и онези средства скрити в общината, областната управа и министерството – сумата би трябвало да е поне 100 000 лева. Които по закон трябва да отидат за: осигуряване на спасителна дейност на плажа, почистване, извозване на боклуци, тоалетни и т.н. Това е сума напълно предостатъчна за всичко това!

 

Сега сме 5 юли, сезонът отдавна е започнал – днес морето е бурно и вече на няколко пъти участвахме доброволно в изваждането от водата на потенциални удавници. На плажът Корал няма абсолютно нищо. Вчера моторен самолет премина точно на 3 метра над главите на плажуващите, преди това 2-ма с кросови мотори разораха дюните отзад и щяха да продължат да го правят, ако не ги бяхме подгонили… а само няколко часа преди тях – 2 моторници караха върху главите на къпещите се хора…

Когато стане нещастен инцидент кой ще е виновен? Кметът, областният управител, министърът или министър-председателя? За това че никой от тях не спазва и не е спазил закона?

От сдружението „Да запазим Корал“ предприехме първите мерки по обозначаването на плажа Корал с цел информиране на плажуващите къде се намират и какво означава това „плаж за природосъобразен туризъм“. Щом липсва държава – ще трябва да си основем наша, с наши правила. За онези, които ще ни обвинят веднага в партийност или икономически интереси, или нещо подобно – ще кажа че всичко това ни струва около 200 лева за табели и материали, които събрахме от нас си.

 

Бездействието на държавните институции е главната причина туризмът по морето да е в пълна кома. Мръсотия, беззаконие, бетон и простотия – та кой нормален турист въобще ще си помисли да почива при такива условия, камо ли да дойде?

А кой укрива парите за неохраняемите плажове от години е въпрос достатъчно интересен, при положение че става дума за милиони.

 

 Атанас Русев,

Да Запазим Корал

05.07.2016

 Всички снимки може да видите тук