ОБРАТНАТА СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА

от Мирослава Петрова

 

Този материал ще бъде кратък. Не дълъг като познатите ни задълбочени концептуални композиции на обичания албум на култовата група Пинк Флойд, за който се сетихте. Той по една или друга причина е издаден в годината, когато голяма част от нас – тогава коралски деца – прохождахме през летата из легендарния къмпинг Корал.

В този материал ние няма да си говорим защо толкова обичаме това място. Няма да говорим защо и до днес, когато някой иска да го нарани, изоре, бетонира, окраде, поругае или просто броди из пясъка с калпав тефтер в нас се надига някаква нечувана сила и няма какво и кой да се изправи на пътя ни.

 

 

Ние само в този текст днес няма да ви говорим за бебетата на делфини, които порасналите коралски деца, погребват пред очите на днешните и размахват ръце срещу вятърната мелница на институциите, докато някой най-накрая чуе! Нечувано само по себе си...

Ние днес ще говорим за обратната страна на държавата.


Да запазим Корал е гражданско сдружение. Пълно е с хора с добри имена, писатели, музиканти, художници, артисти, ей, Тоци, бързо да се оправяш...литератори, инженери, биолози, спортисти, всички водени от каузата да спасят мястото. Да, такова каквото е. Красиво, небетонирано. Това значи спасено. Това по–скоро ни превръща в очите на някои повече в наивници, отколкото еколози, нали така? Та тези за удобство „еколози”, пазители на плажа, лятото къмпират там. Имат си всичко. Все пак къмпингът е белег за висока култура и престижно занимание. Те чистят, поставят табели, организират спасителни постове, въобще грижат се за средата на мястото и същевременно се опитват да направят така, че и хората, които идват на плаж през деня да имат елементарни удобства. Най-малкото защото в края на сезона цялото замърсяване се пише на къмпиращите.

От тази година, отново с активното участие на хората от „Да запазим Корал”, Корал е природосъобразен плаж, заедно с Карадере и Иракли. Законът за туризма се работи, в работната група има хора от сдружението...и още никой в тази държава не е дефинирал нито какво, нито къде, нито как се къмпира. Въпросът „защо” го оставяме на по-задълбочените, а останалите дефиниции явно ще са готови за другия сезон.

Та в тази преходна обстановка лятото е на ход и коралските къмпиращи отново дойдоха на любимото си място. Изчистиха го, обозначиха го с табели на два езика и започнаха да търсят законови начини да уредят други възможни удобства. Например някой да постави кошчета за плажуващите през деня и тоалетни за тях. /Къмпиращите си имат!/ Как иначе хората биха спазвали указанието от табелите да не ползват гората и дюните за подобни цели...

 

Та както става ясно, гражданите от Да запазим Корал не мирясват докато нещата не станат както трябва и започнаха да се интересуват защо местната власт в лицето на кмета Лапчев нехае за плажа и не спазва задълженията си. Разбира се, че ги има!

Потърсихме областната управа и там срещнахме едни изключително адекватни хора, напълно отворени да си сътрудничат с гражданите. Специално благодарим на заместник-областния управител г-н Крумов. Така стават нещата, с истинско отношение. Фалшивото се разбира на мига. От тук ни споделиха, в какви процедури са в момента, че се опитват да уредят повече спасителни постове за Корал и че искат да се съобразят с това те да са дървени, за да се впишат дори по – добре в обстановката. Също така ни споделиха, че са в комуникация с местната власт, за изпълнението на тяхната част от нещата. Пратиха ни връзки с всички процедури, по които действат. Това в известен смисъл ни успокои, обнадежди и зарадва. Въпреки че честно казано, този от който зависи това..., бива ли процедурата да стига до областните по никое време. Лятото минава, ние още действаме с импровизирани спасителни постове и доброто сърце на музикатна Васил Гюров, който е направил приспособление с въже и десетлитрова бутилка...да, смейте се, плачете, това е истината.

От една седмица вместо да ни бъде почитател, защото все пак някой се грижи за Корал, местната власт ни прилага всякакви сложни импровизации, не красиви като в албума на Флойд, за който стана дума по-горе, а скучни и агресивни. Един път ни нападнаха с такса по превратен член от закона, все едно сме стопански обекти. Ами не сме, казахме ние! Еми като не сте, ето ви акт от 200 до 2000 лв. за разполагане на къмпинг-неща, защото ние сме си гласували наредба, за да можем да си имаме с какво да ви репресираме, един вид ни казаха от общината. Ама защо, стоим и се чудим ние. Добре, дайте го тоя акт, ама дайте тоаалетни за плажуващите, дайте кошчета, направете въобще нещо. Виждаме, че сте ядосани, чудим се кой ви разяри така, ама все пак си знаем. Все пак тази община издаде 38 доказано незаконни строителни разрешения / без ОВОС, без разрешение за ток-вода-канал и с изтекъл срок от инвестиционния проект/, а хората от Корал ви осветлиха. Сигурно ще ви държи вечно, ама така е с кутията на Пандора, която натискаме с палатки и каравани...кощунство.

Днес акцията достигна апогея си! На Корал дойдоха нечувано количество и качество проверяващи, медии и съпътстващи ентусиасти с друго разбиране за туризъм или с други интереси, кой знае...

Извадиха тефтерите, насочиха камерите, забиха тънки токчета в дюните, нахокаха лошите къмпингари и си тръгнаха. По същото време хора от Да запазим Корал бяха на тежка среща с премиера и успяха, да успяха, да убедят на основание експертиза, тежък анализ и силна воля важните ресори в държавата да вземат мерки. Конкретни мерки. Ще ги гледаме една по една, а и както стана ясно ще участваме, както винаги. За добро.

След цялата олелия и чудното съвпадение на проверката и срещата при премиера си зададохме въпроса „Защо”?. Защо местната власт се държи по този нелеп начин. Не може все пак да имаш задължения и вместо да ги спазваш като някакво незряло същество да атакуваш тези, от които и в дългосрочен план общината ще види само полза. Къмпинг-туризма, както в целия свобоен свят носи много повече приходи под всякаква форма и на местните власти и на местните хора. Изследвано и доказано, за който иска да чете.

И тъй като на Корал се чете...разсъдихме, че навярно поведението на местната власт има някакво много просто обяснение.  Намерихме го.

Обратната страна на държавата е получила кратко и ясно писмо от областната управа, в което се казва едно: „ Ние знаем какви са ви задълженията, изпълнете ги.”

И ето сега. Лятото върви, луната над полупразния хотел в дясно на залива, който шеговито наричаме Алкатрас, защото вечер свети често само един прозорец...е толкова голяма и красива, че ние тук на Корал няма да мислим за обратната и страна. Няма да мислим за Вас, г-н кмете. И вие не мислете. Изпълнете си задълженията.

Живот и здраве и Корал завинаги!

 

автор: Мирослава Петрова

Да запазим Корал

21.07.2016 г.