Мерките?…ще смъкнете нови милиони на гърба на едни мъртви делфинчета?

Знаете за многото случаи на мъртви делфинчета по Черноморието. Миналата година бяха повече от 300. Тази – надминават вече 150 и броят им продължава да расте всеки ден…

В продължение на повече от година провеждаме международно разследване, в което са включени учени – специалисти в различни сфери на науката. Правим го доброволно и напълно безплатно. Защото не ни харесва някъде да умират стотици и хиляди делфинчета.

Миналата година разбрахме причината и предупредихме, че това ще се повтори. Никой не ни чу. Тази година предупредихме отново – медии и институции. Глас в пустиня. И се повтори всичко с нова сила.

 

МОСВ през м. юни 2016 г., започна да създава някакъв документ за това какво да се прави с изхвърлените на брега мъртви делфинчета, но мина почти месец без никакво развитие. Забележете – „какво да се прави с труповете“, а не каква да е превенцията??? След поредните 6 мъртви делфинчета на Корал, написах гневно писмо на министърката на МОСВ, че така вече не може да продължава. Бяхме поканени на среща в МОСВ през м. юли 2016-а г., която трая 5 часа и на която 2 пъти пусках нашата презентация по темата относно причините за смъртта. Пред мен стояха експерти, които чуваха повечето неща за пръв път. За нивото им на компетентност по темата или възможността им за действия – няма да коментирам.

На следващият ден  перспективата пред мен беше да проведа още една толкова безсмислена среща в МЗХ и после в МВР и т.н., където да обяснявам как трябва да си свършат работата едни чиновници, които се стремят по всякакъв възможен начин да не вършат нищо… Реших да действам директно. Свързах се с премиера Бойко Борисов и изложих накратко проблема. Той реагира мигновено и определи среща на следващия ден в 10 сутринта в Министерски Съвет, на която щяха да присъстват и ресорните министри.

На срещата с премиера бяхме с Мирослава Петрова (Да запазим Корал), Десислава Танева (министър на МЗХ), Ивелина Василева (министър на МОСВ), Ясен Киров (ИАРА), Георги Костов (главен секретар на МВР), Антонио Ангелов (директор Гранична полиция) и Мирослав Калугеров (Директор Национална служба за защита на природата). В рамките на 20 минути представих пред премиера нашите резултати от едногодишното разследване по темата, както и нови, непубликувани данни по темата, като потвърждение на случващото се и причината за това. Няма да забравя погледите на някои от присъстващите – излъчваха едновременно и страх и срам. Защото някой такъв като нас – в продължение на година им беше изпълнявал задълженията…

Премиерът заяви, че проблемът му е ясен тъй като се е сблъсквал директно с него през 2008-а година. Без капка на каквото и да е съмнение относно причините за смъртта на делфинчетата, той изслуша някои от присъстващите, които вече предлагаха „мерки“. С голям размах разпореди да се вземат спешни мерки, да се променят наредби и закони – с 2 думи да се оправи всичко ВЕДНАГА – и всички седяха там и кимаха виновно с глава. Дори посочи какво трябва да се направи. Разпредели задачите и отговорностите. Като на война.

Срещата продължи 1 час и 15 минути. Поканихме премиерът официално да дойде и да види плаж Корал. Каза, че ще дойде.

На прес-съобщението в Министерски съвет – министрите се изказаха, че ще се забрани риболова в определени зони където има популация на делфини (докато на срещата се реши това да са зоните, където се извършва незаконен улов на калкан по това време на годината (на дестки километри навътре в морето)), и т.н., което след това предизвика бурно недоволство сред рибарите, които се почувстваха обидени. На практика това беше поредния гаф на министрите, които не знам дали разбраха естеството на срещата и точно мерките които трябва да се вземат… или пак решиха да си дърпат килимчетата по техните си губернии…

 

Естествено отново цялата помия по медиите в следващата седмица беше излята върху нас – без да сме казали нищо подобно – но как иначе да я излеят върху действащи министри?

Така стигнахме до 26 юли, когато отидох на среща в ИАРА с всичките директори и под-директори. Срещата премина много нормално като бяха ясно дефинирани мерките, които трябва да се вземат.

На следващия ден обаче, ме поканиха и на следващата среща, отново в ИАРА в Бургас, където вече присъстваха рибарите, разни НПО-та, институтите, ИАРА, и срещата беше водена от зам. министъра на земеделието Свилен Костов.

В началото ми дадоха думата за малко, под крясъците на някакви рибари събрани като на бит-пазар, дори един пълничък рибар ми налетя на бой... Мога да оприлича тази среща с една дума: КЕНЕФ. Такова падение на държавни институции не бях наблюдавал отдавна. Един по един започнаха да се изказват кой от кой по-некомпетентни индивиди, които се обединиха около идеята да търсят причината за смъртта на делфинчетата, за да могат да усвоят няколко милиона и да си ги разделят между министерства и НПО-та. Активно тази позиция се затвърди и от МОСВ, в лицето на Калугеров, който отново заяви, че трябва да се направи аутопсия на пресен труп за да се установи причината. Няма да задавам въпроса като изследва 1 от 200 трупа и му направи аутопсията, колко ще му е представително изследването, но той нали е „експерт“?. И пак се спомена за великото споразумение на МОСВ с ACCOBAMS като намерят труп те да им съдействат и да изпратят чужд специалист за аутопсията. Седях там и не можех да повярвам. Това министерство за 1 година не можа да си купи 2 фризера, за да има къде да замрази евентуално подобни намерени трупове. И как не разбраха, че всичко онова което сега предлагаха беше отдавна вече направено от нас – като граждани и безплатно – точно преди 1 година. Тогава поканихме румънския експерт Разван Попеску, който дойде няколко пъти в България с походната си лаборатория, взе проби, направи аутопсии и даде резултатите, … които им изпратихме на МОСВ в отчета през м. май 2016 година. Там е написано и предупреждение, че всичко ще се повтори от миналата година… На срещата нито един човек от ИАРА не се изказа – седяха страхливо набутани в ъгъла от виковете на някакви рибари. Добре видно беше, че някакви рибари управляваха цялата ИАРА и министерство…

 

На тази среща в ИАРА разбрах, че никой не го интересуват мъртвите делфинчета, а как да се използва това за да се захранят с милиони всички тези дребни душици набутани по разни министерства, НПО-та и организацийки. Видях пред себе си една организирана престъпна мрежа, пееща в хор: дайте ни милионите… дайте ни милионите… Решиха да се създаде работна група, която да изследва причините и евентуално да определи размера на финансирането нужно за тази цел…

 

Относно делфините това ми беше последната комуникация с тези институции. Повече няма да комуникирам по никакъв начин с тях. Ще се обърна отново към премиера с предложение за действие и разбира се, ако никой не желае проблемът да се реши у нас, ще има все повече и повече мъртви делфинчета, докато бъдат напълно изтребени. За тяхната смърт ще бъдат виновни също и всички онези, споменати малко по-горе.

Ние продължаваме напред, заедно с всеки който иска да ни подкрепи в отстраняването на причината за смъртта на делфинчетата. Тя е ясна, идентифицирана и посочена. Мерките и действията са елементарни, които трябва да се вземат. Имаме ясна визия и план за спешни действия. Те ще бъдат споделени този път, единствено с премиера г-н Бойко Борисов. Ще бъдат безплатни, но резултатни.

P.S. Сега сме лятото на 2020 г., 13 юли. Никой от гореспоменатите не направи абсолютно нищо. Излъгаха ни, както винаги. Не беше духал североизточен вятър повече от месец, но през последните дни дойде и вече има повече от 100 мъртви делфинчета по целия ни бряг. Целият този ужас се повтаря отново с огромна сила. Заради престъпното бездействие на държавните ни институции.

 

>>> През месец юни 2016 година, 4-ия по големина научно-изследователски кораб в света, засича 6 бракониерски турски кораба, които поставят дънни мрежи за калкан на 140 км. източно от Констанца, Румъния в Черно море. След подадения сигнал румънски граничен катер успява да залови само един от извършителите - другите нарушители избягват, защото се оказва че могат да се движат със скорост 24 възела и разполагат с най-съвременни навигационни и радарни системи. Случайно, без да се търсят, в радиус от 20 км са намерени 4 дънни мрежи за калкан с обща дължина 45 КИЛОМЕТРА. В тях, на втората снимка - ясно се вижда, че имало заловени и мъртви много делфини. Информацията е предоставена от Razvan Popescu, намиращ се по това време на изследователския кораб и подал сигнала.

    

Карта на местоположението на турските бракониерски кораби и локализираните дънни мрежи за калкан, м. юни 2016 г., Razvan Popescu © 2016


 

 

78 делфинчета, муткури, удушени в едва 3 км дълга бракониерска дънна мрежа за калкан, фото: Razvan Popescu © 2001


 

3 юни 2011 г, Констанца ..."You can never imagine such thing...", фото: Razvan Popescu © 2011


 

месец юли 2016 година, Поморие, България, фото: Димитър Попов


 

за обяснение - виж снимката по-долу...


През 2010-2011, Румъния, повече от 40 случая на удушени делфини-майки с неродените им бебета, в бракониерски дънни мрежи за калкан, фото: Razvan Popescu © 2011


 

Атанас Русев,

29.07.2016 г., плажа Корал

 

За повече информация, подаване на сигнали и др.: ЗА ДЕЛФИНИТЕ