Единствено ЦИНИЗЪМ за мъртвите делфини

Писмото което получих вчера, 15.08.2016 г. от страна на РИОСВ-Бургас мога да оприлича само с една дума: ЦИНИЗЪМ. Цитирам го дословно и прилагам моят кратък отговор, който ще направя достояние на самия министър и министър-председател:

По вашите въпроси отговарям съответно:

1.    Не съм намерил мъртъв делфин, който са „наблюдавали гражданите на горецитирания плаж“. Гражданите не са го наблюдавали, а в продължение на 4 часа са се опитвали да му помогнат. След като делфинът е бил изхвърлен впоследствие мъртъв от морето, те се свързаха с мен и помолиха за съдействие. Незабавно отидох и направих оглед, и снимки на трупа.


2.    Поради притежанието на Разрешително № 648/27.08.2015 г., издадено от МОСВ, в което съм включен, се разпоредих, и трупът е съхранен по подходящ начин във фризер за извършване на аутопсия. За целта вече е поканен румънският специалист Разван Попеску (включен в разрешителното), за да извърши аутопсия.


Изключително сме озадачени от факта, че единствените предприети действия от страна на МОСВ относно проблемът с мъртвите делфини през последните месеци са сведени до:


-    създаването на една ИНСТРУКЦИЯ (с пожелателен характер) за действия при намиране на мъртви китоподобни – за 3 месеца до този момент без развитие.


-    обработка на сигнали за мъртви делфини на т.н. зелен телефон: Подадените от нас сигнали се препредават до съответната община, но например за 10 подадени сигнала от нас за 3 дена (период 5-7 август– общината е реагирала на 3 и то избирателно). В същия период – петък – зеления телефон в РИОСВ Бургас от 14 до 16.30 дава свободно без никой да отговаря на него. С труповете на делфините не се прави нищо по-особено, освен загробването им на сметища или изхвърлянето им. Не се взимат никакви проби, не се правят изследвания, дори няма и снимки. Считаме това за абсолютно недопустимо.


-    Във връзка с т.н. спогодба на МОСВ и ACCOBAMS относно „намирането на свеж труп и изпращането на чуждестранен специалист за извършване на аутопсия“: за една цяла година МОСВ все още не разполага с един елементарен фризер на стойност няколко стотин лева, където да се съхраняват труповете подходящи за аутопсия!


-    Регистрираните сигнали за мъртви делфини в РИОСВ са в пъти по-малко от реалните, благодарение на много факти, вкл. на зеления телефон не отговаря никой, липса на ресурс да се отговори на всеки сигнал (в отчетите после се записва „Сигналът е неоснователен“), неинформираност на гражданите и т.н. Ясен белег за това, че този механизъм не работи ефективно (посочено от нас още през 2015 г.) – за пример през 2015 отчетените сигнали от МОСВ са 90, докато реално те са над 300.

Считаме, че това е абсолютно БЕЗДЕЙСТВИЕ, както и пълна имитация за някакви действия, от страна  на МОСВ относно смъртта на вероятно хиляди делфини в Черно море през това лято, за което ще уведомим самия министър и по-висше стоящите органи от него!


В заключение ще кажа, че вече цяла година извършваме научни изследвания и разследване относно смъртта на делфините в Черно море, без да имаме каквато и да е финансова или друга помощ от институциите. Всичко, което правим е доброволно, но факта че държавните институции абсолютно бездействат вече повече от година е абсолютно смазващ за нормалните граждани в нашата страна, още повече когато пряка жертва са делфините. Абсурдно е, няколко граждани доброволно и финансирайки се от джоба си, да изпълняват функциите на няколко министерства вече повече от година! На всичкото отгоре сме длъжни да търпим и неверните мнения на псевдо-експерти по делфините, приближени на МОСВ, и цитирани от МОСВ по медии и телевизии, чиято единствена цел не е  предотвратяването на смъртта на делфините, а усвояването на нови финансови средства под предлог - изследване на причините за смъртта. Считаме това за абсолютен цинизъм.


Изминаха точно 25 дена от последната ни съвместна среща с премиера на РБ България, г-н Бойко Борисов. Свидетел съм, че неговите строги разпореждания не бяха изпълнени изобщо от страна на нито една институция и мъртвите делфини продължават да заливат Черноморието ни. Лично ще се обърна към премиера отново.

Би трябвало да Ви е най-малкото СРАМ. А не да ми изпращате поредните хартии С ГЕРБА НА МОЯТА ДЪРЖАВА, която обичам, задавайки въпроси, чийто отговори са отдавна известни на всички, които следят проблема отблизо. Считам, че с бездействието си петните името на институцията, която представлявате и самата държава.

Атанас Русев
16.08.2016 г.

„Да запазим Корал“
„За делфините“