Бунището наречено Черно море – част V, юли 2017 г.

В предишния материал по темата, беше представено нагледно как с помощта на публични сателитни данни може да се открият масовите замърсявания, които се извършват в Черно море, в този случай - от кораби. Там са упоменати както видовете подобни замърсявания и техния източник, така и използваните публични сателитни данни.

През този месец юли, произволно избрах 2 дни, за които имаше съвсем скорошни (near real-time) публични данни от сателита Sentinel-1 (сензор SAR, най-подходящи за анализ) и се опитах да установя, отново с публично достъпни средства, морският плавателен съд, който е оставил подобна „следа“ в морето.

Резултат от разследването - виж по-долу


Бързам да отбележа, че анализът който ще прочетете показва вероятности и не може да бъде ползван самостоятелно като твърдо доказателство, без допълнителни данни от други сателити и други данни. Все пак – нагледно е показан вероятен сценарии за разследване на подобни инциденти в морето.

 


След допълнителна обработка с програмата SNAP на сателитното изображение S1B_IW_GRDH_1SDV_20170713T040432_20170713T040457_006464_00B5D6_3557, направено на 13 юли 2017 г. в 04:04 часа (UTC), от сателита Sentinel-1, го експортирах в средата на ArcGIS за допълнителен анализ. На него си пролича замърсяване с дължина 33 км. и широчина 1 км., случило се на 100 км. източно от н. Емона в Българската Изключителна Икономическа Зона (BGR EEZ).

 Мястото на инцидента попада еднозначно в т.н. „Български морски отговорен район за търсене и спасяване” (БМОРТС), който пък от своя страна се явява (съвпада с) район на действие и отговорност на „Национален авариен план за борба с нефтените разливи в Черно море“.


За движението на корабите в тази зона реших да използвам за най-лесно и бързо данните от marinetraffic.com, знаейки че там се съхраняват за публичен достъп траковете на корабите до 3 дни. За повече от 3 дни – т.н. исторически данни – услугата е платена и цената варира според площта, броя на корабите и т.н. (ползвал съм неколкократно досега тази услуга – цени между 100-250 евро, например при изследването за мъртвите делфини).

Характерният рисунък (посока) на замърсяването говореше за кораб, който се беше движил по нестандартен курс – не по установените трасета – с вероятна посока Одеса. Също така – по характера на следата и липсата наблизо на плавателен съд, движещ се в същото направление (на сателитната снимка), можеше да се предположи, че изпускането от кораба се е случило часове преди сателита да заснеме тази площ.  Липсата на много силен вятър и течения, бяха съхранили замърсяването и то бе останало видимо на сателитната снимка… Все пак, то се беше разпростряло до  ширина 1 км като си личеше много добре посоката на вятъра(морските течения) по това време от снимката.

Тъй като от времето на публикуване на сателитната снимка имаше само няколко часа разлика до времето в което започнах анализа, веднага започнах да изследвам всички кораби в близост и посока Одеса за миналите им траектории (Track в marinetraffic.com). Скоро открих кораб, на който траекторията почти напълно съвпадаше със замърсяването от сателитната снимка.

Друго неудобство за публичния потребител в системата на marinetraffic.com, е че не може просто да си свалите този трак с координати, защото за повече от 5 позиции отново трябва да си платите... (с това целият анализ би се забавил). Този „проблем“ може да бъде избегнат по определен начин ;) и получените данни да конвертирате например в .csv, и след това да поставите в ArcGIS (както и направих). Когато наложих данните – траекторията на кораба и замърсяването от сателитната снимка съвпаднаха почти напълно…


За съжаление точно на мястото на замърсяването, в тази система,  имаше регистриран само един сигнал от AIS, който беше от около 4 часа преди времето на направа на сателитната снимка.

Тогава се насочих към възможно най-професионалния софтуер в момента за информация за корабите, техния трафик и др. информация – VT Explorer. Този продукт не е безплатен и изказвам своите огромни благодарности на представителя на продажбите на VT Explorer в България, за светкавичния и професионален съпорт!


Във VT Explorer беше нужно единствено  да посоча името на кораба и веднага получих двуседмичната история  на неговото движение с координати и всички други данни.


Отново сложих тези данни в ArcGIS среда и този път съвпадението на траекторията на кораба и замърсяването от сателитната снимка беше пълно.

 


Погледнато по-отблизо ясно си личеше изместването на замърсяването с времето – корабът беше минал около 4 часа преди сателитът да „заснеме“ снимката… И вероятно по това време е имало слаб вятър (течение) от посока SE.

Най-вероятния виновник за това замърсяване беше определен. Дали обаче това е този или е друг кораб – най-вероятно властите и институциите отговорни у нас за подобни инциденти, трябва да си свършат работата и да дадат отговор.

Какво се случи по-натам? Поредният фарс – 6 дни по-късно. Когато по медиите, министърът на туризма Ангелкова, гордо съобщи на всеослушание, че мазутът излязъл на плажа в Синеморец, по данни на „Морска администрация“, е от СТАР разлив извън териториални води и  извън водите на България… Последните 3 дни преди това имаше силни ветрове от N, NE и Е – напълно достатъчни да донесат гореописания разлив за около 5 денонощия (2 от които с напълно спокойно море) - на 125 км. на SW, където се намира плажа на Синеморец. В момента най-вероятно са задължили концесионера на бреговата ивица да изчисти замърсяването с мазут на плажа – за  която дейност има ред институции, които очевидно не са си изпълнили задълженията, от засичането на замърсяването до неговото отстраняване. Защото то е факт и е стигнало до брега. И изобщо не е вярно, че дори замърсяването да не е извършено в Български води, тези институции да нямат право да го разследват и т.н. …

Това за жалост е тъжната реалност у нас – отговорности и задължения, за които държавните институции нехаят. Като преки потърпевши от това бездействие са природата и туристите - последните просто напълно ще изчезнат, когато морето се превърне в мазут. А природата???
 
И за да не мислите, че това са инциденти, които се случват рядко – напротив - ето още един пример, от предишния ден 12 юли 2017 г. -  разлив с дължина 40 км. и ширина около 400 м., на 70 км източно от турското крайбрежие в непосредствена близост до границата с България.

За съжаление, опитите ми да установя причинителя завършиха с неуспех и най-вероятно този плавателен съд е влязъл в България, а преди това на турска територия е изхвърлил тази „следа“. Бяха минали повече от 24 часа от замърсяването преди да започна да търся данните. За няколко дни с VT Explorer претърсих старателно траковете по това време на всички кораби с дестинация Бургас, Варна, Констанца, Одеса, Истанбул и не открих съвпадения… Възможно е този кораб просто да не е активирал AIS идентификацията си (малко вероятно). И все пак е възможно за този сегмент от морето и за тези няколко часа от 12 юли да поръчам, отново като гражданин, исторически данни за трафика на корабите и тогава да определя със сигурност… Имайте предвид, че в този материал съм използвал данните само от един сателит - в случая Sentinel-1, който за 12 и 13 юли е заснел само по веднъж части от Черно море и все пак на всяка снимка виждаме разливи със замърсявания...

Докато по медиите управляващите ни облъчват с пълни небивалици и лъжи за онова, което се случва по Черноморието ни – замърсяванията и унищожаването на природата ни, продължават с пълна сила.  Докога???

Атанас Русев
20.07.2017 г.

„Да запазим Корал“

Информацията от тази публикация може да бъде публикувана или използвана единствено след писмено съгласие на автора й, Атанас Русев.

 

Предишни материали по темата:

Бунището наречено Черно море – част IV, юни 2017 г.

 

Бунището наречено Черно Море - част III

Черно море се превърна и в бунище за химикалите - II част

Заедно с фекалите, Черно море се превърна и в бунище за химикалите! - I част