Бедствието „държавни институции“ – Мопанг - 4 - Бунището наречено Черно море – част IX, август 2018 г.

Дали министърът на МОСВ излъга неколкократно през последните 2 седмици за това, че няма никакъв разлив от Мопанг? Направете си изводите сами след като прочетете този материал.

За последно, това се случи в интервю на 31 август в предаването „Тази сутрин“ по BTV.

Министърът заяви, че няма никакъв разлив от Мопанг и че на единствената сателитната снимка предоставена от Морска администрация не се отчита никакъв разлив, и т.н.

Няма как да останем безучастни към подобна, според нас, пълна лъжа  и за това ще представим тук няколко доказателства, а именно: сателитни снимки от 30 август, както и видео, заснето на 31 август, където се вижда много ясно дали има разлив или не. Ще предоставим и пълните данни за сателитните снимки, за да може т.н. „Морска администрация“ да ги намери и да се запознае с тях – (все пак са „усвоени“ 1 147 655 Евро за „Морски център“, част от дейността, на който е да моделира нефтените разливи в морските ни пространства и други подобни дейности …).

Публичната сателитна снимка от Sentinel 1, направена на 30 август 2018 г. в 07:13 часа сутринта (S1B_IW_GRDH_1SDV_20180830T041311_20180830T041336_012487_017079_9ED0), показва еднозначно, петно с голяма интензивност разпростиращо се в посока югозапад, с източник Мопанг, с дължина 1.2 километра х 320 метра (в най-широката си част). Резултатите са получени след специална обработка на снимката за идентифициране на нефтени разливи.

Следващата  сателитна снимка от Sentinel 1, направена същият ден 30 август 2018 г., но в 19:08  часа вечерта (S1A_IW_GRDH_1SDV_20180830T160810_20180830T160835_023478_028E55_DF09), показва еднозначно наличието на петно с голяма интензивност, разпростиращо се в посока северозапад, с източник Мопанг, с дължина 4.8 километра х 100 метра (в най-широката си част). Резултатите са получени след специална обработка на снимката за идентифициране на нефтени разливи.

На 31 август отидох до Созопол и от върха на местността Буджака, заснех следния видео материал. Разливът, излизащ от Мопанг, се виждаше чудесно:
 

 
Точно по същото време от радиото научих, че трима министри подават оставки заради трагичния инцидент в Своге. Министърът на транспорта е с последни „заслуги“ и на разлива с Мопанг, както и с пряк принос в унищожаването на морското ни дело и спасяване, отлично описано в страхотния материал на кдп Никифор Герчев: „Абсурдите на българската морска аварийно-спасителна дейност“ – четиво задължително за прочитане и най-вече ЗА ДЕЙСТВИЕ.

Вечерта на 31 август имаше и нова сателитна снимка на Sentinel 1, направена в 18:59 часа, (S1B_IW_GRDH_1SDV_20180831T155916_20180831T155941_012509_017122_3E68), показваща че петното от замърсяването е с дължина 18 километра дължина (2.5 километра  със силна интензивност, ширина 160 метра...) и достига до плажа между Поморие и Ахелой:

На 1 септември 2018 г. получихме снимки от самото място, на които ясно се вижда огромното петно и наситеността на нефтените продукти във водата. По думите на очевидците, няма и помен от плавателни съдове или изобщо някакви предприети действия. А морето и метерологичните условията са чудесни за работа...

 

Когато по националните медии министърът на околната среда и водите неколкократно заявява, че разливът от Мопанг е напълно овладян, че няма изтичане на мазут и т.н., а в същото време многобройни факти и доказателства говорят за противното, означава само едно.

Колкото по-скоро видим оставката му, толкова по-добре за всички нас, гражданите. Този министър е срам за държавното управление.

Течът от Мопанг е започнал активно тази година още на 1 юни и от тогава насам се вижда почти на всяка сателитна специализирана снимка. Течът е с голяма интензивност и замърсяването заема голяма площ. От корабът извира мазут, всяка секунда, дори и в момента. Как е останал незабелязан този факт на това място, при целия „контрол“, „сателитно наблюдение на разливите“, интензивният трафик пред порт Бургас и терминала в Росенец – за нас не е загадка. Отговорът е в престъпното бездействие и пълната парализа на нашите държавни институции, отговорни за това. Липсва какъвто и да е контрол и адекватни действия при аварийна ситуация в условията на бедствие.

Ще добавя, че през последните години, през летния сезон, когато температурата на морската вода се покачва (и с това вероятно се активизира течът), на много от сателитните снимки, които изследвах, разливът от Мопанг присъства.

 

Замърсяването е в целия Бургаски залив, с дължина над 20 километра и максимална ширина 700 метра, по времето, когато министър е отново нено димов...

Този теч е неглижиран години наред до този момент, в който ясно се вижда, че институциите ни нямат абсолютно никаква готовност да разрешат дори един подобен „незначителен“ проблем, на фона на световната практика в тази област. Циничното е, че крият своята некадърност зад купища лъжи и манипулации.

Бедствието Мопанг е Бедствието на нашите „държавни институции“. То всяка секунда руши устоите на държавността. Но това е твърде общо и удобно, и отговорностите лесно се размиват, a онези „гадове“ продължават и продължават. Всеки допуснал грешки в управлението, излъгал и злоупотребил, трябва да понесе отговорност. Сега идва ред на онзи министър, който лъга предостатъчно и всички под него шефове на районни инспекции, на НСЗП - добре известни със "заслугите си" през последните години.

Вероятно Мопанг е само предизвестието за нещо много по-сериозно, онази "лампичка", която като светне означава, че нещата са вече почти изпуснати. Бездействието днес е смърт утре. Безотговорността днес е смърт утре. Трябва да се действа ВЕДНАГА. Защото иначе ще е прекалено късно.

Атанас Русев

31 август 2018 г.
Да запазим Корал

Информацията от тази публикация може да бъде публикувана или използвана единствено след писмено съгласие на автора й, Атанас Русев.

Предишни материали по темата:

Бедствието Мопанг - 3 – МАЗУТЪТ, АСФАЛТЪТ И „СТАБИЛНОСТТА“ - УБИВАТ! Бунището наречено Черно море – част VIII, август 2018 г.

Бедствието Мопанг - 2 – ПРЕСТЪПНИЦИ ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ ВЛАСТ! Бунището наречено Черно море – част VII, август 2018 г.

Течът от Мопанг - ПРЕСТЪПНО БЕЗХАБЕРИЕ! Бунището наречено Черно море – част VI, август 2018 г.

Бунището наречено Черно море – част V, юли 2017 г.

Бунището наречено Черно море – част IV, юни 2017 г.

Бунището наречено Черно Море - част III

Черно море се превърна и в бунище за химикалите - II част

Заедно с фекалите, Черно море се превърна и в бунище за химикалите! - I част