Как врабчетата се оказаха танкери. Бунището наречено Черно море, част ХИмаме 100% контрол над акваторията на Черно море. Врабче да мине, радарите го засичат“,

Бойко Борисов, 2 май 2019 г.

 

Датата е 15 май 2019 г. Случайно погледнах сателитната снимка от Sentinel 1 в Изключителната икономическа зона на България и забелязах една 65 километрова диря от замърсяване – както обикновено, изпуснато от движещ се кораб.  Ежедневие в нашите води от години насам.

Що за „птичка“ беше това, която по-малка от врабче беше сътворила тази мръсотия, „пропусната“ от великите ни „радари“ и системи за наблюдение на Черно море. Пропусната от институции, звена, хора, проекти – просто само думи, зад които има изсипани и прахосани милиони евро и лева. И само абсолютни лъжи за контрол, чистота и т.н. А на практика НИЩО.

 

Реших да разбера кой кораб е сътворил тази мръсотия – 65 КИЛОМЕТРА дължина и около 500 метра ширина – намираща се на границата на изключителните икономически зони (EEZ) на Турция и България. Зона, известна от години като мястото на което, който каквото има за изхвърляне – го изхвърля там – за предпочитане в българската част…

Оказа се обаче, че през това място бяха преминали десетки кораби с почти еднакви курсове, а вече беше изминало повече от денонощие от случилото се, което рязко увеличи вероятността „врабчето“-нарушител да не бъде открито.  Освен това, „следата“ беше доста неравна като траектория, което означаваше, че бяха изминали часове от замърсяването преди сателита да го заснеме.

Прегледах всички кораби преминали от там и нищо. Десетки траектории отстрани на стотици метри, но траекториите им не съвпадаха достатъчно добре за всичките тези 65 километра. Разбрах, че ще е доста трудно и точно в този момент се оказа, че хванах едно „врабченце“, което най-вероятно беше направило малка част от следата – бяха явно цяло ято! Скромно – 7 километра на 250 метра широчина.

Името на кораба е VOYAGER, IMO 9044061, плаващ под флага на Палау, с мениджмънт и собственик в Гърция.

Самият той се виждаше на сателитната снимка и стана ясно, че той няма как да е  направил огромната следа от мръсотия в морето, която беше вече оставена на 65 километра напред по курса му…

След прегледа на траекториите и времето на преминаване през замърсяването на всички кораби преминали Босфора за последните дни – стотици на брой, на които траекторията приблизително беше по този маршрут – Одеса(или близките до нея пристанища) или Констанца(обиколно но практикувано), най-сетне попаднах на нещо интересно.

Намерих единствения кораб с траектория различна от другите и приблизително доста добре съвпадаща със замърсяването и другото важно обстоятелство – часове напред беше преминал преди сателита да заснеме замърсяването. Което беше дало време на морските течения да разместят малко замърсяването, при липсата на силен вятър – тогава следата е много характерна.

Името на кораба се оказа PRINCE JOY, IMO 8918722, плаващ под флага на Белиз, със собственик и мениджмънт в Румъния.

 

Дали обаче това е кораба сътворил това замърсяване – „има“ „институции“ - питайте си ги тях, ако някой изобщо се интересува.

Вероятно имаше и трето „врабче“, ако съдим по замърсяването в южната му част…

Денонощно в наши води преминаващите кораби изхвърлят тонове замърсявания, остатък от отработеното гориво, измиват си танковете на танкерите или какво ли не. Факт е контрабандата на цигари или наркотици. Денонощно, рибари-бракониери тралят за бяла мида от години наред и тя вече е на изчезване, а тя гарантира гниенето в плитките седименти до брега да става с участието на кислород… Други бракониери опъват стотици километри мрежи за калкан, в които се задушават оплетени хиляди малки бебета делфинчета всяка година, от които малка част откриваме всяко лято по плажовете ни. Без действащи пречиствателни станции с нужния капацитет и степен на пречистване – всичко се излива в морето – наред с фекалите, торове, пестициди и какво ли още не, което освен че замърсява жестоко морето става причина за ненормалния цъфтеж на планктона, от което повторно страдат живите организми, защото прекомерното развитие на някой вид винаги е за сметка на други. Напълно се разрушава и без това крехкото равновесие. Някъде дупчат за нефт и газ в морето – без еко-оценки. Някъде сканират дъното на големи площи, без изобщо да ги е грижа за другите обитатели на морето, а звуковите „оръдия“, които използват са пагубни за делфините и други организми. Военните си правят ученията и експериментите и дали ги е грижа за морето?

И в същото време гледаме предизборни реклами, по които хора не направили почти нищо за опазването на природата в България – например Ивелина Василева (бивш министър на околната среда и водите и сега кандидат за евродепутат) ни убеждава, че е „ЯКО Е ДА СИ ЕКО“ и ни облъчва за нейната борба срещу пластмасата в морето като морски човек, на който мисията му е за „чисто Черно море“. И защо ще попитате е този откровен цинизъм на фона на гореописаното? Много просто – там ще има много пари по европейски програми. Накрая ще „изчистят“ морето от пластмасата, а в него няма да е останало нищо живо заради горепосочените фактори.

Сигурен съм, че и врабче не може да премине през морето ни, без радарите да го засекат. Те ги засичат – те си ги пускат. Морето е единствено арена за разграбване и унищожение. Каквото е останало от него. С дясната ръка грабят, с лявата ръка усвояват еврофондове, за да се правят че се карат на дясната. Но и двете слагат в джоба. Всичко. Всичко което мърда, диша или се продава.

Наистина ли това е „яко е да си еко“?

 

Атанас Русев

19 май 2019 година,

"Да запазим Корал"

Информацията от тази публикация може да бъде публикувана и използвана единствено след писмено съгласие на автора й, Атанас Русев. Авторът не носи отговорност за описаните събития, той само представя анализ на сателитни данни и траектории на кораби... ;). Ползваният софтуер е незаменимият VT Explorer (БЛАГОДАРЯ) и ArcGIS Desktop.

 

Предишни материали по темата:

 

Бедствието „държавни институции“ – Мопанг - 4 - Бунището наречено Черно море – част IX, август 2018 г.

Бедствието Мопанг - 3 – МАЗУТЪТ, АСФАЛТЪТ И „СТАБИЛНОСТТА“ - УБИВАТ! Бунището наречено Черно море – част VIII, август 2018 г.

Бедствието Мопанг - 2 – ПРЕСТЪПНИЦИ ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ ВЛАСТ! Бунището наречено Черно море – част VII, август 2018 г.

Течът от Мопанг - ПРЕСТЪПНО БЕЗХАБЕРИЕ! Бунището наречено Черно море – част VI, август 2018 г.

Бунището наречено Черно море – част V, юли 2017 г.

Бунището наречено Черно море – част IV, юни 2017 г.

Бунището наречено Черно Море - част III

Черно море се превърна и в бунище за химикалите - II част

Заедно с фекалите, Черно море се превърна и в бунище за химикалите! - I част