ОЩЕ МНОГО МАЗУТ. Бунището наречено Черно море, 21-23 април 2020 г., част XII

Изливането на тонове боклуци всекидневно в нашата част на Черно море е, със сигурност, дългогодишна позорна практика, срещу която по никакъв начин нито една „отговорна“ държавна институция в нашата държава, не предприема абсолютно никакви мерки за противодействие. Всъщност пълната липса на какъвто и да е контрол в нашата част на Черно море е общо известен факт от години насам. Това дава предпоставка абсолютно безнаказано морето ни да е превърнато в боклуджийската кофа не само на Европа, но и на целия свят. А онова което се намира в морето, винаги намира своя път до брега. През последния месец буквално цялото южно Черноморие беше залято от мазут навсякъде, на всеки плаж.

 

След поредните сигнали в началото на месец април  от граждани към „институциите“ РИОСВ Бургас и Морска Администрация,  всичко завърши отново абсолютно предсказуемо и цинично, с общото заключение, че няма никакъв проблем…

За да ви демонстрирам, че проблемът е всекидневен публикувам тук поредната помия излята в морето на 21 април 2020 г.

Замърсяването е извършено на 21 април на около 70 километра източно от гр. Приморско, в Изключителната Икономическа Зона на България. Замърсяването е с дължина 26 километра и максимална ширина от 2.5 километра! За да си го представите на практика – всъщност това е напълно достатъчно всеки плаж на южното Черноморие да е покрит по няколко пъти с мазут…

 

 

Кой е извършителят? Този път проверих стотици кораби, Босфора и всички пристанища в района за пристигащи и заминаващи кораби, стотици траектории и данни – и нищо. Вероятно виновника не е активирал AIS системата си или просто някъде съм го пропуснал. Но вероятно е и нарочно, защото честно казано ми писна от безхаберието на онова, което трябва да са държавни институции в България.  Защото днес това е мазут, утре ще е нещо съвсем друго. То всъщност вече е коронавирус – но нали може всеки сам да си направи сметката, когато не може да се справиш с елементарен проблем с години, какво ще стане пред лицето на много по-големия проблем или бедствие – в случая пандемия?

Така че – ето ви го сигнала – сега имате всичко, и може да установите кой е нарушителят? Не мисля, че някога ще стане. Защото първо сте некомпетентни, второ не ви интересува, трето-пето – и десето,  изобщо няма да споменавам.

И за да илюстрирам малко по-добре ситуацията, ето и една сателитна снимка от 23 април 2020 г., на границата на ИИЗ на България и Турция (но от страната на Турция) едно ново замърсяване на около 110 километра източно от Ахтопол, с дължина 33 километра и максимална ширина 750 метра.

Отново не можах да определя кой е кораба нарушител или просто не исках. Какво значение има, когато това се случва всеки ден и почти всеки кораб го прави? Както и държавната политика наречена унищожаване на морето ни, туризма, и най вече нашата Природа?

В момента докато сте чели  тези редове, морето ни е станало малко по-мръсно и живота в него е намалял драстично. Балансът е строго нарушен и всичко това ще се върне като бумеранг върху цялата съдба на хората. Всъщност… дали вече началото на този процес не е започнал?

 

Атанас Русев,

24 април 2020 г.

 

 

Предишни материали по темата:

МАЗУТ. Бунището наречено Черно море, 9 април 2020 г., част XI

Как врабчетата се оказаха танкери. Бунището наречено Черно море, част Х

Бедствието „държавни институции“ – Мопанг - 4 - Бунището наречено Черно море – част IX, август 2018 г.

Бедствието Мопанг - 3 – МАЗУТЪТ, АСФАЛТЪТ И „СТАБИЛНОСТТА“ - УБИВАТ! Бунището наречено Черно море – част VIII, август 2018 г.

Бедствието Мопанг - 2 – ПРЕСТЪПНИЦИ ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ ВЛАСТ! Бунището наречено Черно море – част VII, август 2018 г.

Течът от Мопанг - ПРЕСТЪПНО БЕЗХАБЕРИЕ! Бунището наречено Черно море – част VI, август 2018 г.

Бунището наречено Черно море – част V, юли 2017 г.

Бунището наречено Черно море – част IV, юни 2017 г.

Бунището наречено Черно Море - част III

Черно море се превърна и в бунище за химикалите - II част

Заедно с фекалите, Черно море се превърна и в бунище за химикалите! - I част