35 квадратни километра мазут на 38 километра източно от нос Калиакра! Бунището наречено Черно море, 14 юни 2020 г., част XIV

Липсата на какъвто и да е контрол от Българска страна във водите на Черно море е факт, който очевидно знае целият свят. Няма как иначе, почти на всяка сателитна снимка да се виждат чудовищните замърсявания, които десетки преминаващи танкери изхвърлят в наши води. И това се случва само в Българската Изключителна Икономическа Зона (ИИЗ), защото просто на тези снимки в другите зони, подобни замърсявания или изобщо липсват или са много по-редки.

Представям ви поредното замърсяване, което е заснето от сателита Sentinel-1 на 14 юни 2020 г. в 4:13 сутринта UTC. Замърсяването е с дължина 35 КИЛОМЕТРА и ширина 1 КИЛОМЕТЪР и е извършено на 38 километра източно от нос Калиакра в наши води.

 


Разбира се, заех се веднага да установя кораба причинител на това замърсяване, с очевиден курс от/към пристанището на Констанца. След анализа на траекториите на повече от 50 кораба преминали в този периметър в обозримия времеви интервал, стигнах до един плавателен съд, преминал през това място 10 часа по-рано, чиято траектория изключително добре пасваше на динамиката на замърсяването във времето. Това е кораба SANTA VIOLA, IMO 9295373, плаващ под либийски флаг, със собственици в Германия.


 

Тук отварям скоба да посоча, че това не е доказателство, че този кораб е извършил замърсяването. Просто неговата траектория най-добре съвпада със случилото се. Трябват допълнителни данни за да се установи кой е извършителя. Още повече, че SANTA VIOLA  е преминала през това място 10 часа по-рано, за което време е възможно, разбира се, замърсяването да се е преместило в източна посока, както и се е случило - видимо добре на сателитната снимка.


След анализа на десетките траектории на кораби забелязах и един плавателен съд на 18 километра на юг от замърсяването, когато е направена сателитната снимка, за който никъде не намерих AIS данни.


Всички тези замърсявания стигат до нашите брегове и плажове, които буквално са заливани от мазут. Факт напълно неглижиран от властите и удобно прикриван. Изчаках търпеливо няколко дни, за да видя някой, някъде, дали ще публикува информация за това огромно замърсяване на няма и 40 километра от българския бряг, видимо на публични сателитни снимки… Нито се чу, нито се видя. Което е страшно. Излиза че в наши води се случват всякакви безобразия и никой изобщо нито се интересува, нито взима някакви мерки срещу това. Само вижте коя поредна публикация е това за едно и също нещо, вече години наред.

 

Как се нарича това? За мен е чист цинизъм. Пълна излагация на нашите държавни институции, включително и на европейските такива, отговарящи за този проблем. Това е унищожение на морето ни, на живота в него, на плажовете ни, туризма и какво ли още не. После се чудим защо хората ходят в Гърция на море. Отговорът е много прост. Това тук нашето отдавна не е море. Това е бунището, което ние наричаме Черно море. Мястото, където от цял свят идват да си изхвърлят мръсотиите. А ние тънем в тях по плажовете и в морето.

А иначе картинките от EMSA (European Maritime Safety Agency) и милионите от Европа са много красиви, и "корабчето" във Варна също:

 (Бюджетът на EMSA за 2019 г е около 80 милиона евро, които до голяма степен се използват за почистване на нефтени разливи и други замърсявания във водите на ЕС. Тоест - вие изливайте - ние ще чистим. Но при нас само изливат.)

 

A ето и с какви системи за наблюдение и анализ разполагат, включително и нашите тикви:

Изображението е от системата на EMSA, публикувано в страницата им във фейсбук на 8 май 2020 г.

Значи какво се оказва? Ако един нормален гражданин като мен може да види това безобразие на публични ресурси и данни, какво остава за тези специализирани системи за наблюдение и монтироинг специално създадени за този проблем? Излиза, че всичко е пунта-мара. Това излиза.

А иначе у нас си имаме и допълнителни проектчета - ето ви едно такова за 400 000 евро, ПРОЕКТ „Трансгранично опазване на морската околна среда” СВ005.2.12.015

 

Кой е виновен за всичко това? Това е въпросът. И защо всички тези виновни са още там, където са? Четете ли го това сега? Знайте, че тези престъпления са запечатани на сателитни снимки и на много други масиви с данни и няма как някога да кажете, че не е било така. Ако вие сте били там на поста и сте пропуснали това – значи сте виновни. И рано или късно ще дойде денят, в който ще трябва да отговаряте за годините на бездействие, в които заради вас се е случвало това безобразие. То е точно като някой да ни обстрелва с ракети и вие да се правите, че това не се случва. Всъщност точно така се държите и за много други неща. Да видим докога.

И разбира се, че ще се погрижа да изпратя този материал, както и предишните по темата, не в някоя забутана европейска агенция, а където трябва.

 

Атанас Русев,

14 юни 2020 г.

 Информацията от тази публикация може да бъде публикувана и използвана единствено след писмено съгласие на автора й, Атанас Русев. Авторът не носи отговорност за описаните събития, той само представя анализ на сателитни данни и траектории на кораби... ;). Ползваният софтуер е незаменимият VT Explorer (БЛАГОДАРЯ) и ArcGIS Desktop.

 

Предишни материали по темата:

Чадър, шезлонг и МАЗУТ. Бунището наречено Черно море, 5 май 2020 г., част XIII

ОЩЕ МНОГО МАЗУТ. Бунището наречено Черно море, 21-23 април 2020 г., част XII

МАЗУТ. Бунището наречено Черно море, 9 април 2020 г., част XI

Как врабчетата се оказаха танкери. Бунището наречено Черно море, част Х

Бедствието „държавни институции“ – Мопанг - 4 - Бунището наречено Черно море – част IX, август 2018 г.

Бедствието Мопанг - 3 – МАЗУТЪТ, АСФАЛТЪТ И „СТАБИЛНОСТТА“ - УБИВАТ! Бунището наречено Черно море – част VIII, август 2018 г.

Бедствието Мопанг - 2 – ПРЕСТЪПНИЦИ ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ ВЛАСТ! Бунището наречено Черно море – част VII, август 2018 г.

Течът от Мопанг - ПРЕСТЪПНО БЕЗХАБЕРИЕ! Бунището наречено Черно море – част VI, август 2018 г.

Бунището наречено Черно море – част V, юли 2017 г.

Бунището наречено Черно море – част IV, юни 2017 г.

Бунището наречено Черно Море - част III

Черно море се превърна и в бунище за химикалите - II част

Заедно с фекалите, Черно море се превърна и в бунище за химикалите! - I част