1500 незаконно изсечени дървета в Природен парк Витоша!

Точно в този момент цялата държавна машина е впрегната в поредното прикриване на незаконната сеч на повече от 1500 дървета от бук, в границите на Природен парк Витоша!

Предистория

Преди по-малко от десет месеца, сигнализирахме за незаконното изсичане на повече от 20 вековни буки на възраст между 100 и 150 години в Природен парк Витоша. Тогава, след репортаж по bTV, на следващия ден– 12 институции извършиха проверка, на която проверяващите бяха отведени на едно действащо сечище (по думите на проверяващ), а за тези вековни буки – отговорът на директорът на югозападното държавно предприятие  беше, че са замръзнали през изключително топлата зима и се е наложило да бъдат отрязани. Като капак на всичко получихме и официален отговор от Министерството на земеделието и храните, подписан анонимно от „кабинет на министър Танева“, в който отговориха че всичко е невероятно розово с тази узаконена незаконна сеч и с обезобразените горски пътища. Всичко беше ловко потулено и прикрито от всички отговорни държавни институции.

Сега

Сега, 10 месеца по-късно, в ерата на СТАБИЛНОСТТА, при абсолютно същите директори, зам. министри и министри, една букова гора в Природен парк Витоша е обезобразена напълно! И то намираща се на няколко стотин метра от гората в предишния случай.

 

Преди 2 месеца „тяхната“ фирма „Вива лес 02“ влиза с позволително за сеч в подотдел 105-а на Държавно ловно стопанство Витошко-Студена над с. Чуйпетлово, в 20 хектара букова гора на средна възраст 75 години, маркирана преди 2 години с  марка оранжева боя.

Но теренът е сложен и секачите избират най-лесно достъпната част от гората, без видимост от никъде, влизат с тежките камиони в самата гора, като си правят собствени пътища и на площ едва 5 хектара изсичат дори повече от планираните за цялата гора 610 кубика дърва (около 3000 дървета) като интензивността на сечта в гората, която изсичат абсолютно незаконно, е между 50-80%, при позволена – 15%. С думи прости – вместо на 10 дървета да изсекат позволените 1-2, те изсичат между 5 и 8 и то най-дебелите и стари дървета.

„Проверката“ на горските установява нарушение  В КРАЯ НА м. НОЕМВРИ 2015 г. и маркира с червена марка (номер А 9443 и др.) около 349 дървета като незаконно отсечени. Други  повече от 1200 дървета, също отсечени без каквато и да е законна марка върху тях, удобно са приети като легално изсечени, тъй като върху тях някой, вероятно същия проверяващ, е нанесъл със оранжев спрей боя, която на много места си личи, че е положена след като дървото вече е било отсечено (на много места има пръски от боята върху стърготините от отсечените дървета и върху есенните листа).

 

Въпреки това – дори за тези 349 незаконно отрязани дървета – всичко е потулено още преди повече от месец, без никакви наказания или нещо подобно – да не говорим за задължителния по закон своевременен сигнал до прокуратурата и полицията за извършеното фрапиращо престъпление.  

незаконни и "законни" горски марки - белезите с оранжева боя са от оранжев спрей, нанесен след като дърветата са били отсечени

На едно легално сечище и то разположено в природен парк, едва на 40 км от София, установихме почти всички нарушения, които въобще могат да бъдат извършени, което говори за чувството за тотална безнаказаност и убеденост в протекцията на всички звена от тази организирана и добре смазана машина на държавната дървена мафия. Запознайте се с детайлите и фактите – лъжи и документи, нарушения и … без дела:

-        Изсечени около 3000 дървета, бук, от които над 1500 незаконно отсечени - 349 регистрирани като незаконни и  повече от 1200 незаконно отрязани дървета, прикрити с фалшифицирана горска марка;

-        Реализирана на места интензивност на сечта между 50-80% при разрешени 15%

-        Изсечени около 50 ВЕКОВНИ букови дървета с фалшива марка

-        Повече от 60 незаконно отсечени дървета без каквато и да е марка (фалшива, истинска, контролна)

-        Изсечени незаконно повече от 50 дървета в съседен отдел, без каквото и да е действащо позволително за сеч (прикрито отново от инспекторите - неотчетено никъде)

-        Заместник директор на ГС и директор на ЮЗДП твърдят, че незаконната сеч е установена и спряна още края на октомври, но в краят на октомври е имало проверка защото е изтичал срока на позволителното (30.10.2015 г.) и вместо наистина да спрат сечта, те са ПРОДЪЛЖИЛИ позволителното за сеч и извоз ДО 15.12.2015 г. (виж най-долу на позволителното)!!! Като датата на продължаването е била 26.10.2015 г.!!!

 

Ето доказателства, как стопанството е прикрило нарушенията на фирмата, което доказва тезата, че незаконния дърводобив е бил протектиран:

1.          При комплексна проверка от 20.11.2015 г. 5 горски служителя на Югозападното държавно предприятие и ловното стопанство си затварят очите за над 1200 незаконно отсечени дървета, прикрити с фалшиви марки, както и за незаконното прокарване на пътища и разхвърлянето на боклуци, машинни масла и вериги от дърводобивната фирма из цялата гора;

2.          Тъй като е нямало как да се прикрие цялата незаконна сеч, малка части и то предимно най-тънките незаконно отсечени дървета са маркирани с червена горска марка, но дори за тях не е потърсена отговорност от дърводобивната фирма;

3.          Съгласно чл. 57, т.6 от Наредбата за сечите в горите горските служители е трябвало веднага да обезсилят позволителното за сеч на 26.10.2015 г., а не да го продължават до 15.12.2015 г. Позволителното за сеч не е прекратено дори в края на ноември, когато това е разпоредено от служители на ЮЗДП с констативен протокол;

4.          Съгласно Наредбата за контрол и опазването на горските територии, лесовъдът на дърводобивната фирма и държавните горски служители са били длъжни незабавно да сигнализират МВР и прокуратурата, но това не се случва и следите от престъпленията са прикрити, а дървесината открадната.

 

5.          Вместо да бъде потърсена наказателна отговорност на дърводобивната фирма и нейния лицензиран лесовъд, който носи законнова отговорност за състоянието на гората до срока на позволителното за сеч в нея – 15.12.2015 г., горското стопанство се е презастраховало при случайно разкриване на схемата с бланкетни наказания „забележка“ за държавните горски на района. Това е стандартната практика, с която горските стопанства си „измиват ръцете“ и спестяват наказателно преследване за участниците в крупните схеми с незаконния дърводобив.  

 

 би трябвало тази "законна" горска марка да е нанесена преди 2 години, но ясно се вижда че не е горска марка и че е нанесена едва преди дни

А ако не бяхме отишли, ние обикновените граждани,  до това отдалечено и диво място в Природен парк Витоша, защото целта ни – колкото и гротесково да звучи сега - беше да направим подробен репортаж именно за тази гора от отдел 105-а, за да се опитаме да я спасим преди да я изсекат, (идея родена преди повече от половин година), цялото това престъпление щеше да остане потулено и прикрито, защото се е случило в края на октомври и до този момент всички са мълчали???!!!

 


 

ИЗИСКВАМЕ ВЕДНАГА да бъдат уволнени и отстранени:

Директорът на ловното стопанство

Директорът на ЮЗДП

Директорът на Природен парк Витоша

Заместник Министъра на земеделието и храните – Георги Костов

Министър на земеделието и храните – Десислава Танева

 

Това са хората – отговорни за СТАБИЛНОСТТА в незаконното изсичане на горите, СТАБИЛНОСТТА в корупцията, и СТАБИЛНОСТТА в унищожаването на ПРИРОДАТА. Те са онези, допуснали с бездействието си да се случи тази мащабна незаконна сеч в границите на Природен парк Витоша, най-старата защитена територия в България. Ако подобна незаконна сеч се случва и прикрива по такъв начин на Витоша, можем само да си представим как безпощадно се изсичат горите в най-далечните крайчета на България…


Всички снимки от разследването може да видите тук

Всички видео файлове от разследването може да видите тук

20.12 2015 г.

автори: Александър Дунчев (WWF) и Атанас Русев (Да запазим Корал)

Никоя част от този материал и разследване не може бъде използвана без изричното писмено съгласие на авторите!