Незаконна сеч!

ВАНДАЛСКА "ЗАКОННА"-НЕЗАКОННА СЕЧ НА ВЕКОВНИ ГОРИ В РИЛА !!!

Днес ще ви запознаем с фрапиращите резултати от проверката на един от сигналите в ГИС-платформата на WWF, подаден още на 30.08.2020 г. чрез новото мобилно приложение за подаване на сигнали. Разкрита е поредната брутална незаконна сеч на стотици вековни смърчове в Рила, които можеше да бъдат спасени, ако контролните органи си бяха свършили работата и бяха извършила проверка по сигнала, така както направиха самоковци! Не къде да е, не в някой непристъпен край на планината, а на 500 метра от курорта Боровец в посока село Бели Искър!

Безпощадната незаконна сеч в „гората във фаза на старост“ в отдел RN-659-з1, което е истинска гавра със заповедта на МЗХГ!

 

ОТНОВО: Поредната букова гора унищожена в Природен парк Витоша!

След последното ни разследване, точно преди 3 месеца, за изсичането на една уникална вековна гора в Природен парк Витоша, беше назначена и извършена проверка, която познайте какво установи?

Че всичко е наред. Че всичко е точно. Няма нарушения, няма нищо. И вековната гора я няма. По закон. В един Природен парк.

Днес, 3 месеца по-късно посетихме друго сечище в Природен парк Витоша, на едно уникално красиво и диво място, което сме посещавали десетки пъти в миналото. Букова гора, в която някои дървета достигаха до над 150 годишна възраст но въпреки това се води в регистрите като 80 годишна гора…

Не можахме да познаем мястото изобщо. Тук вече нямаше никаква гора, а отделни млади дървета, а между тях разкаляни пътища с коловози над половин метър. Повечето вековни дървета липсваха, имаше оцелели само няколко. Но цялото място на огромна площ беше станало напълно неузнаваемо.


 

ИЗСЕЧЕНА И УНОЩОЖЕНА УНИКАЛНА ВЕКОВНА ГОРА В ПРИРОДЕН ПАРК ВИТОША!

Гаврата с горите ни продължава с пълна сила, под чадъра на властта и оправданието на институциите с „лесовъдската наука“, и законите, и наредбите, които очевидно не се спазват. Контролните органи и ИАГ са се превърнали в напълно ненужни институции, които в повечето случаи съществуват единствено за да оправдават глобалния погром и унищожение на горите ни. Нищо повече.

След като засякохме тир, натоварен с огромни вековни буки в южните поли на Витоша, проверихме откъде, как и защо те са се оказали в ремаркето.


 

Фалшиви данни и проверки на институциите прикриват мащабното изсичане на горите в Родопите!

И днес изсичането на Родопската гора продължава с безмилостни темпове, въпреки извършената наскоро проверка от горските институции в ДГС Родопи, които не видяха проблем в поголовната сеч.

Всъщност тези проверки почти винаги са една парлама, и служат единствено и само за прикриване на нарушенията, без никакви последващи действия за унищожителите на нашите гори или за промяна на вредните практики в тях.
Ние обаче направихме алтернативно разследване, което разобличава как използваните от държавата данни за горите са такава голяма боза и лъжа, че докато гората според отчетите се сече повече от това което нараства, то запасът на гората според горската инвентаризация се увеличава 4 пъти по-бързо от темпа на сечите. И така, от десетилетия горските институции прикриват унищожителната сеч зад нагласени цифри, а тоталното безхаберие се вижда вече и от космоса!


Фиг. 1. Сателитно изображение от 2020 г., показващо състоянието на осем смърчови гори в ДГС Родопи след изваждането на сечи в периода 2000-2020 г.

Ето как разобличихме трите лъжи, с които държавата защитава унищожаването не само на Родопската гора, но и на всички български гори:

ЛЪЖА №1. „ГОРАТА НАРАСТВА ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА, КОЕТО СЕ ОТСИЧА“

ТАМ, ПРИ ДИВОТО. ПЛАЖЪТ ЛИСТИ

На 28 юли 2019 г., над 30 човека  от организациите: Да запазим Корал, Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/, Бетономорие, активисти от Делфин и Синеморец, Асоциация на парковете в България, и други будни граждани, се събрахме на протест на дивия плаж Листи.

Точно преди да излезем на плажа видяхме участниците в „Игрите на волята“ да напускат плажа маскирани с маски като престъпници и нещо точно не разбрах каква е тази тъпотия. Мислеха си, че са известни или ги беше срам, или просто не искаха хората да ги снимат? Държаха се малко като престъпници, и се сетих за поговорката – гузен негонен бяга. Та кой имаше нещо против тези хора? Институциите им бяха им дали куп смрадливи документи, пълни с грешки „съгласувателни писма“, дори не им бяха обяснили че онези „тръни“ върху, които си бяха сложили багажа и шатрите са защитен растителен вид от Червената книга…

 

БУЛДОЗЕРЪТ НА ВЛАСТТА И КЪМ ДИВИЯ ПЛАЖ ЛИСТИ

Разказ за едни беззакония

Когато булдозер влезе в защитена местност, намираща се в природен парк Странджа, и „престърже“ (казано накратко ИЗОРЕ) нов път с дължина над 500 метра и ширина 4-5 метра, и този път води до един от последните наистина диви плажове в България, плажа Листи, няма нужда изобщо да се съмняваме, че става дума за поредното активно мероприятие и грубо посегателство на т.н. „държава“ срещу природата и законите на България, в услуга на някакви изключително частни интереси.

снимка Гери Николова

 

ПАЗЕТЕ ГОРИТЕ – ЗА ДА ГИ ИЗСЕЧЕМ! ЗАКОННОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ГОРИТЕ В СТРАНДЖАДенят е 24 май 2019 г. Честит празник! Само за няколко часа в горите на Странджа видяхме върха на айсберга, наречен законното унищожаване на горите. Разходката ни веднага се превърна в свидетелство за апокалипсиса в българските гори. Законният апокалипсис.

  

 

Отговор на МЗХ за незаконната сеч на Витоша

След месец и половина, Министерството на земеделието и храните, най-сетне отоговори на нашите сигнали за незаконната сеч на Витоша. Както можете да прочетете по-долу всичко е направо розово...

Четвърта брутална незаконна сеч и прекарване на незаконен път в природен парк Витоша

На същият ден, след съвместната проверка на предишния случай в пототдел 98-б, решихме със Сашо да проверим един съседен пототдел, където от шосето за Чуйпетлово, след с. Боснек, се виждаше как един път минава през цялата гора отдолу до горе. Беше много странно, защото там никога не е имало никакъв път, а сега отдолу се виждаше като прекарана магистрала. Скоро бяхме на мястото, в основата на подотдел 98-з.

Syndicate content