ВАНДАЛСКА "ЗАКОННА"-НЕЗАКОННА СЕЧ НА ВЕКОВНИ ГОРИ В РИЛА !!!

Днес ще ви запознаем с фрапиращите резултати от проверката на един от сигналите в ГИС-платформата на WWF, подаден още на 30.08.2020 г. чрез новото мобилно приложение за подаване на сигнали. Разкрита е поредната брутална незаконна сеч на стотици вековни смърчове в Рила, които можеше да бъдат спасени, ако контролните органи си бяха свършили работата и бяха извършила проверка по сигнала, така както направиха самоковци! Не къде да е, не в някой непристъпен край на планината, а на 500 метра от курорта Боровец в посока село Бели Искър!

Безпощадната незаконна сеч в „гората във фаза на старост“ в отдел RN-659-з1, което е истинска гавра със заповедта на МЗХГ!

 

Престъпната незаконна сеч е извършена в общински и в държавни гори от една и съща фирма, която има разрешение да сече в отдел RN-659-ж1, но е вилняла и в съседните гори - „гора във фаза на старост“ в отдел RN-659-з1 под защита със заповед на МЗХ и общинската гора в отдел RN-659-г1, за които няма издавано разрешение за сеч. Нито едно от стотиците незаконно отсечени дървета не е разкрито от горските стражари, тъй като липсват каквито и да е било червени печати, които се слагат при откриване на незаконна сеч.

Част от десетките незаконно отсечени вековни дървета в отдел RN-659-г1

В отдел RN-659-г1 са изсечени близо 40-50 вековни дървета, някои от които са с нанесена фалшива горска марка със зелен цвят, идентичен на цвета на истинската горска марка, за да се заблудят гражданите.

Доказателство за незаконната практика по допълнително нанасяне на фалшиви марки, с цел прикриване на незаконната сеч – един от отсечените пъни е с две марки - една законна марка (в ляво) и допълнително нанесена фалшива марка (в дясно), която нямаше да се наложи да я слагат, ако истинската марка се виждаше по-добре, или ако всичко това беше законно ...

 

Още едно доказателство за незаконната практика по допълнително нанасяне на фалшиви марки, с цел прикриване на незаконната сеч – боята на фалшивата марка е капнала върху отрязък от сечта.

 

Много от отсечените дървета все още стоят в гората с премахнати клони – готови за натоварване на камионите. Работено е дни наред при пълно спокойствие.

В отдел RN-659-ж1 са отсечени наред всички вековни дървета, като са оставяни само най-тънките филизи, някои от които маркирани за отсичане, но оставени да стърчат в гората, докато алчните дъводобивници са изсичали незаконно вековните дървета. Някои от отсечените пъни са и с истински марки, други с допълнително нанесени свежи фалшиви марки, а не малко пъни са без никакви марки. Резултатът е една напълно унищожена и осквернена вековна гора на границите на Национален парк Рила, но изцяло в границите на две защитени зони от евро-мрежата Натура „2000“.

Остатъците от осквернената вековна гора в отдел RN-659-ж1...

 

И с това извращенията на частната дърводобивна фирма обаче не свършват! Изсечени са абсолютно незаконно и над 20 вековни дървета в „гората във фаза на старост“, защитена в отдел RN-659-з1 със заповед на МЗХ.

Безпощадната незаконна сеч в „гората във фаза на старост“ в отдел RN-659-з1, което е истинска гавра със заповедта на МЗХГ!

 

И понеже не вярваме, че контролните органи ще си мръднат пръста, че ще проверят незаконната сеч, че ще сезират прокуратурата, че ще накажат престъпниците, ние настояваме да се спрат всички сечи в Рила. Като няма кой да контролира, няма и да се сече! И понеже знаем, че сега куп институции ще хукнат да прикриват следите и да ни лъжат, че не се знае кои са бракониерите, и че няма незаконна сеч, и че всичко е точно, ние сме готови с пълен снимков и видео архив за тази проверка, за да разобличим и най-малкия опит за лъжа!

Защо сме сигурни, че една и съща частна дърводобивна фирма е извършила мащабните незаконни сечи в района – освен общия почерк, вижте и тези трупи до асфалтовия път между Боровец и Бели Искър – ако бракониерите бяха други, първо тези трупи щяха да задигнат!

 

Да сложим край на тези унищожителни сечи!

Настояваме да се спре изсичането на всички гори над 100 г. в Рила и в цяла България!

Настояваме да се спрат всички сечи в защитените територии!

Нека днес поставим началото на българската кампания за защитата на 10% от природата на България, както изисква новата Стратегия за биоразнообразието на Европа!


 

 

"Да запазим Горите"

 

Присъединете се към нашата група: Да запазим Горите!