След протеста за „Да запазим Корал“

На 15.01.2016 г, от 13.00 часа се състоя протест пред МРРБ, организиран от „Да запазим Корал“, на който присъстваха около 80 човека, около 100 полицаи, медии и телевизии. На мегафон в продължение на 1 час бяха разказни факти и нередности за работата на министерството, касаещи плажа Корал, както и други такива, които според нас по никакъв начин не са насочени към запазването на плажа, а по-скоро към неговото плячкосване от страна на инвеститори и др. По средата на протестът, бяхме поканени вътре в министерството за среща с шефката на концесии, на което отказахме категорично с мотива, че желаем да се срещнем лично с министър Лиляна Павлова и с никой друг.

 


Протестът протече мирно и шумно под виковете „ОСТАВКА“ и тъй като това беше абсолютен прецедент подобен протест в работно време пред едно от „най-успешните“ министерства, учудването ни беше изключително голямо, когато по 3-те национални телевизии БНТ1, bTV и Нова ТВ излъчиха много едностранни репортажи в рамките на минута и то по късните си емисии Новини. Това беше показателно за нас относно обективността на тези медии и слугинажа им към правителството. За забелязаните нарушения в тези репортажи сезирахме самите медии и СЕМ. Изпратихме им и това послание:

 

 


Отговорът на министерството не закъсня и на 18.01.2016 г., бяхме поканени на среща в министерството от министъра Лиляна Павлова. Срещата се състоя в 11.00 часа, на закрити врати и на нея присъствахме 3 души от „Да запазим Корал“, министъра Лиляна Павлова и екипът и от 4 човека.


Срещата продължи почти 2 часа и на нея всяка страна изказа своите тези. Оказа се, че за повечето от проблемите визирани от „Да запазим Корал“, министърът не е запознат и обеща подробна проверка на всички факти и въпроси изнесени от „Да запазим Корал“. На срещата беше засегнат и въпросът за цифровите специализирани карти на дюните, строежите по морето, незаконните плочи при к-г Юг и хотел Морско конче, както и други проблеми – например свързани  с двузначната информация за наеми и концесии на морските плажове, публикувана на сайта на министерството. Срещата протече в много добър тон и всяка от страните изказа всички свои мнения като много от спорните проблеми бяха идентифицирани. Беше дискутирана и идеята на сдружението "Да запазим Корал", няколкото оцелели диви плажове на Българското черноморие да бъдата обособени в специални защитени зони със статут на паркове и там да бъдат забранени абсолютно всякакви дейности свързани с нарушаването на природата и нейните дадености.  Беше решено от „Да запазим Корал“ да изпратим писмено всички въпроси, на които желаем да получим отговор от министерството и беше поет ангажимент в най-кратки срокове това да се случи.


В момента изпращаме нашите въпроси към министерството и подготвяме стратегията за запазването на Корал, за изпълнението на която скоро ще имаме нужда от всички наши привърженици и симпатизанти.


В деня на протеста дадохме множество интервюта, които не бяха отразени никъде… по знайни причини – много са неудобни, но представям накратко участието ни в BIT Телевизия, където може точно и ясно да разберете за какво се борим ние от „Да запазим Корал“:


източник: http://www.bitelevision.com/da-zapazim-koral/

снимки от протеста може да видите тук

 

Ето и съобщението на министър Лиляна Павлова за срещата:

 

"

Работна среща с представители на сдружение „Да запазим плаж Корал“

Проведох работна среща с представителите от сдружение „Да запазим Корал“ Атанас Русев, Кирил Петков и Никола Минчев. Инициирах разговора във връзка с протеста на сдружението, с който неговите членове искат тази крайбрежна ивица да бъде запазена в сегашното й състояние.


По време на срещата запознах екоактивистите с законовите принципи за стопанисване и управление на плажовете. Конкретно за плажа Корал изложих аргументите, посочени в доклада на оценителната комисия до Министерския съвет, с които се предлага прекратяване на процедурата за концесионирането му като екоплаж заедно с плаж „Делфин“ и откриването на нова процедура за екоконцесия с допълнителни изисквания за екологична ефективност. Информирах представителите на сдружението, че новата процедура за концесия ще бъде обявена веднага след произнасянето на ВАС, където в момента тече обжалване.


На разговора обсъдихме идеята на Сдружението няколко плажа да бъдат запазени като диви и да не се отдават под наем или на концесия. Сред тях са „Корал“, „Бяла – Карадере“ , къмпинг „Делфин“ и други, за които също така да има и забрана за диво къмпингуване с цел максимално запазване на автентичния им вид. Принципно подкрепих предложението и информирах присъстващите, че то трябва да бъде подложено на обществено обсъждане, на което да се вземат предвид мненията на всички заинтересовани страни. Сдружението пое ангажимент да инициира това предложение като законодателна промяна с цел регулиране на статут на диви плажове в Закона за черноморското крайбрежие.
Ако идеята срещне широка обществена подкрепа, е необходимо да бъде предложена промяна в нормативната уредба на няколко закона, което би позволило тези плажове да бъдат включени в списъка за защитените територии.

"

 

публикувано в профила на министъра във Фейсбук на 19.01.2015 г. в 12:33 часа