Нагли, арогантни и безнаказани!

За НСО, един външен министър, малко полицаи и премиера на РБ България

 Ако си спомняте, само преди няколко дни, на 1 март 2015, кола на НСО, возеща министъра на външните  работи, блъсна пешеходец на пешеходна пътека пред Народното събрание. И тъй като на пешеходеца му написаха акт за неправилно пресичане (за малко и за неправилно изпреварване), а аз съм този пешеходец, ще ви разкажа накратко точно какво и как се случи, за да разберете напълно помията, в която живеем. И Ви моля да прочетете всичко внимателно без да прескачате през редовете.

 

Този ден бях тръгнал към протест против една напълно лобистка поправка в ЗУЧК на Зеленогорски / внедряването на т.нар. 9-та точка за забрана на нощуването, къмпирането и паркирането, извън определените за тази цел места/, който протест беше разрешен от общината да се състои пред Народното събрание, от дясната страна на паметника „Цар Освободител”. Тъй като предварително се бяхме събрали пред служебния вход на НС, полицаят отговорен за протеста, ни помоли да се преместим на разрешеното и защитено за това място. Тръгнахме натам с една малка група от „Да спасим Карадере“. Достигайки до булевард „Цар Освободител” от източната страна на НС, групата от Карадере тръгна да пресича направо през булеварда, а аз с целия си акъл си казах – „ще ида да пресека, където е разрешено“. И така стигнах до островчето-тротоар на ул. 15 ноември и бул. Цар Освободител от страната на НС. Спрях и изчаках около 15-20 секунди, защото на кръстовището имаше регулировчик и в този момент той беше пуснал движението по „Цар Освободител”. Изчаквах търпеливо до момента, в който регулировчика даде сигнал, ОБЪРНА СЕ С ГРЪБ КЪМ МЕН, което беше знак, че мога да започна да пресичам, както и колите по „15-ти ноември”. Колите, които се намираха на бул. Цар Освободител от страната на НС, СПРЯХА, защото виждаха гърба на регулировчика. Тръгнах да пресичам, направих около 3-4 метра и в този момент видях, че по бул. Цар Освободител, от посока Раковска, с бясна скорост се приближават 3 коли, без никаква звукова или светлинна сигнализация, дори без запалени фарове, на които регулировчика започна да им маха да преминат (докато всички други чакат) и те профучаха пред мен на около метър. Веднага след преминаването им, аз продължих да пресичам кръстовището и в този момент, отдясно, от ул. 15 ноември чух свистенето на гуми и едно черно ауди на скорост ме блъсна отдясно, аз литнах на около 2 метра от колата и паднах на земята.

От колата излезе шофьорът, който веднага отиде при близкия полицай и каза:

-          - Много бързаме! Оправяйте се тука, ние тръгваме. – след което си влезе обратно в колата и за малко да тръгне, ако не бяха хората от протеста и хора от медиите, които застанаха пред колата.

Още на земята като чух това се развиках и станах, не чувствах болка в този момент, а просто гняв. Започнах да крещя на полицая, който все пак отби отстрани колата и тя спря. Оказа се, че това черно  ауди A8 L, е на НСО, с рег. номер СВ 6775 АА, и вози външния министър Даниел Митов. По времето, когато ме блъсна беше без специална звукова или светлинна сигнализация, или каквато и да е опознавателна маркировка.

Полицаят ме попита дали съм добре, но честно в този момент не чувствах нищо – каза че ще извикат линейка, за да ме прегледат. Дойдоха и други полицаи, охраната на НС, някои от НСО, които бяха в НС и започнаха да си шушукат. След 10-на минути  дойде линейка и спря почти до аудито, лекарят отвътре слезе и  ме покани да ме прегледат и в този момент полицаят каза , че НА ТОВА МЯСТО ЛИНЕЙКАТА НЕ МОЖЕ ДА СПИРА, ЗАЩОТО Е СПРЯЛА НА МЯСТО ЗА ИНВАЛИДИ! Не можех да повярвам на ушите си, но полицаят накара шофьора на линейката да я премести и не знам дали не го накара да си пусне и SMS на 1302 за синя зона… Влязох за преглед в преместената линейка и там установиха, че съм вдигнал много високо кръвно, дадоха ми лекарство, написаха протокол и си тръгнаха. Бяха много свестни хора, за което им благодаря.

Върнах се на протеста, където един от протестиращите ми каза, че този полицай, който от самото начало се беше появил, е отишъл и говорил с регулировчика и свидетелят е чул как му казва:

 

-          - Ще напишеш така, за да нямаме никакви проблеми.

 

Като чух това, заедно с друг участник в протеста отидохме при регулировчика и го попитах дали е видял как ме удря колата. Той отговори:

 

-          - Не видях нищо, защото бях с гръб.

 

Попитах го дали ще потвърди това в показанията си и той отговори:

 

-          - Разбира се, бях с гръб, защото трябваше да пропусна кортежа.

 

 

През това време дойдоха 2-ма полицаи от СДВР, които щяха да „изясняват“ случая. До този момент всеки полицай, от КАТ, НС, охрана на НС, НСО или който и да беше дошъл не задаваше въпроса: „Как сте?“, а питаше: „Защо сте пресичали на това място като там няма пешеходна пътека???“ Това попитаха и новодошлите и на висок глас им казах, че очевидно никой от тях не познава закона, защото в закона е записано много добре какво е пешеходна пътека и че това, че не е нарисувана не означава, че я няма. (пар. 6, т. 54 от Допълнителните разпоредби към ЗДП). Дадоха ми лист да напиша онова, което се е случило, написах го и ме поканиха в 17 часа в СДВР.

Това се разви  в рамките на около час и половина, в който, човекът който седеше в аудито на задната седалка не си показа носа навън. А там имаше някой, защото въпреки затъмнените стъкла на няколко пъти забелязах движение.

В 17 часа отидох в СДВР, където мл. инспектор се блещеше пред един запис на случилото се от някаква уеб-камера на хотел Радисон, сигурно на 200 м от случилото се. Каза, че ще ми напишат акт за неправилно пресичане тъй като показанията на регулировчика са били, че той е видял всичко и че съм пресякъл неправилно. Възмутих се и се обадих на пуснат спийкър по телефона на свидетеля, с който ходихме при регулировчика и той потвърди, че регулировчикът е заявил че нищо не е видял, защото е бил с гръб. Посочените от мен свидетели не бяха призовани да дадат сведение, за изясняване на случая, а разследващият полицай заяви, че „цял следобед е гледал видеото“ и че се осланя на показанията на неговите колеги. (После се оказа, че записа който е гледал е бил манипулиран, камерите на полицията от кръстовището в момента на инцидента странно защо не са снимали кръстовището и записи от близко липсват.) Така той ми написа акт. И вместо извинение аз получих акт. Разбира се, че написах възражения и ще го обжалвам.

Анализирайки цялата ситуация стигнах до извода, че за да преиначават така истината явно има основателна причина за това. Можеше просто да се извинят, да напишат акт на шофьора и готово. Но така излезе, че ако аз съм виновен, на шофьора нищо няма да му се случи, защото ако съм прав – все едно е минал на червено и е блъснал пешеходец на пешеходна пътека. Но не беше само това. Имаше нещо друго и реших да разбера какво.

Какъв беше този кортеж от три коли, заради който косвено се случи всичко това? Много просто – оказа се, по моя информация, че в него е бил Бойко Борисов. А в колата която ме блъсна – външния министър Даниел Митов.

Защо кортежът на НСО, който вози премиера на България, не ползва никакви опознавателни сигнали – светлинни и звукови, дори без пуснати фарове, а прелетява пред Народното събрание като мутренски кортеж през 90-те и как ние гражданите да разбираме какво да правим в подобна ситуация и да различаваме премиера на България от поредните биячи, но не от Околовръстното, а от Народното събрание???

Защо колата на външния министър се движи без специални звукови и светлинни сигнали, когато пряко нарушава Закона за движение по пътищата и на всичкото отгоре блъска пешеходец на пешеходна пътека?

За къде бързаше външния министър толкова много, че после остана 2 часа на скрито в лимузината си?

 

И имам един въпрос към Вас, Бойко Борисов и Даниел Митов. Представете си, че пресичате пеша, на пешеходна пътека, на позволен от регулировчика сигнал, пред Народното събрание. И в този момент Ви блъска кола, на някой гражданин, който не Ви е „видял“. Отговорете ми, какво ще се случи на този гражданин и на другите, които са били замесени в инцидента?

 

След като ми отговорите, ще Ви помоля да приложите същото и за шофьора на външния министър, да приложите същото за цялата организация НСО, да приложите същото за полицаите, които не познават законите, и лъжат в показанията си, и за самите себе си – защото нали всички сме равни пред законите??? Или се оказва, че Вие сте малко по-равни, а ние гражданите да си траем? И да ми се извините лично. Всички замесени.

И още нещо.

Представяте ли си това да се случи например някъде в Германия. Анонимен кортеж на Меркел прелита пред Бундестага, а отстрани кола на външния министър Щайнмайер блъска пешеходец на пешеходна пътека? Звучи абсолютно невероятно нали? Знаете ли защо? Защото там за никъде не бързат. Бързат онези, които не могат да си вършат добре работата, и когато не преценяват добре ситуации или не могат да управляват, им се налага да бързат. Освен това съм сигурен, че там службата подобна на нашето НСО е пример за подражание, а не 40 милиона лева народни пари на година, хвърлени на вятъра на едни нагли, арогантни и безнаказани индивиди. И най-вече – там всички спазват законите и те са еднакви за всички. А тук… мислите ли че „управлявате“ нещо повече от кочина, която се оказва че сами създавате?

Мисля съвсем сериозно да попитам лично, като европейски гражданин, г-жа Меркел, дали наистина това е възможно да се случи в Германия. И ще Ви пратя отговора, докато чакам Вашите извинения.

 

Атанас Русев,

"Да запазим Корал"