"Нескопосано преброй и бързо, мълчаливо и безотговорно, се отърви от труповете на делфинчетата"

мотото на държавните институции в пълно бездействие...

Преди месец, зам.министърът на МОСВ Бойко Малинов изпрати писмо до всички заинтересовани страни относно създаването на междуведомствена работна група относно "Инструкция за взаймодействие за повишаване на ефективността на действията при случаите на изхвърлени бедстващи живи и останки от мъртви китоподобни на Българското Черноморско крайбрежие, 2016-а година."

Тъй като до този момент няма никакво движение, а ситуацията с мъртвите делфини отново е изключително жестока, днес лично отговорих и изпратих на самия министър и отговорните лица в МОСВ, "занимаващи се с проблема" следното:

>>>
Здравейте,

Вече изминаха 3 седмици, през които не се случи абсолютно нищо от Ваша страна.  В същото време, става пълно повторение на трагедията с делфинчетата от миналата година, дори в по-голям мащаб.

На фона на това слушам изказвания и чета материали в медиите, които са абсолютни глупости (http://www.flagman.bg/article/104562).

Както сами казахте в т.н. ни Разрешително сме задължени да уведомяваме РИОСВ Бургас и Варна при намирането на делфин, но с отговори от сорта на това, че "колежката която се занимава с това е в отпуска", не мисля да си губя времето.

В момента подготвяме базата с данни с умрелите делфини, за които знаем досега през 2016-а година и когато я подредим (след седмица) ще се радвам да я споделя изцяло с Вас. Очаквам също така дотогава да ни бъде предоставена и пълна информация за регистрираните случаи до този момент в РИОСВ Бургас и Варна, за да може да няма повтарящи се случаи.

Ще Ви кажа, че само за днес, 13.07.2016 г. сме регистриали 12 нови случая от Иракли до Силистар на абсолютно идентични индивиди, за много от които нашите помошници-експерти от Румъния и Украйна вече установиха със сигурност, че става дума за удавяне в рибарски мрежи. За да се случи това в един и същи ден, на разстояние от 150 км почти по всички плажове - означава само едно. Този път обаче този инцидент се е случил не в Украйна, а на територията на България. Само преди седмица само от 2 места - Корал и Велека - случаите бяха 14 в рамките на денонощие!

Ако цялата Ви дейност се изчерпва с нескопосано регистриране на смъртта на делфинчетата и с отърваването по най-бързия и безотговорен начин от техните трупове, не мисля че ИЗОБЩО правите нещо. Напротив! Къде са превенцията и всичко друго? Или отговорът е, че държавата няма ресурс???

Ако не вземете спешни и адекватни мерки, тази година ще е много по-лоша от изминалата. Всъщност вече е много късно, защото в морето вече вероятно циркулират стотици, ако не и хиляди мъртви делфини. Защото причината за тяхната смърт не е отстранена, а напротив - случва се ежедневно и продължава, защото нито една отговорна държавна институция, относно този казус в България, не желае да спазва законите. Много малък процент от мъртвите делфини достигат до брега и когато техния брой е в стотин - това означава, че в морето са хиляди... И честно казано, ако ние имаме доброто намерение повече всичко това да не се повтаря, интересно ми е какво искате Вие с цялото това абсолютно бездействие?

Ако тонът на това писмо Ви се струва остър - заповядайте на плажа Корал - днес собственоръчно погребахме 2 делфинчета, а преди няколко дни -  6... както казва Вашата колежка "умрели нелепо в рибарски мрежи, защото били много лакоми". За миналата година погребахме 45 делфинчета на Корал, 10 от които в последствие извадихме за изследвания и след това повторно погребахме... Елате да погребваме заедно и да видим после какво точно ще говорите пред хората и медиите.

Атанас Русев,
"Да запазим Корал"
>>>

 

 

Всички снимки може да видите тук