МАЗУТ. Бунището наречено Черно море, 9 април 2020 г., част XI

През последните 2 седмици по цялото южно Черноморие излязоха огромни количества мазут на всеки плаж. Това съвпадна и с много силно вълнение и морски течения от североизток. Огромни мазутни петна са забелязани по плажовете от Созопол до Синеморец и много хора сигнализираха за това във фейсбук.

На 28 март са докладвани на много плажове мазут – Корал, плаж Лозенец, Варвара, Синеморец. На 3 април са докладвани огромни петна мазут на плажа на Созополна 7 април от Корал , през Царево, Варвара до Синеморец ...

 

                                                                                            7 април, плаж Корал            8 април, Синеморец

 

Като отчетем силното вълнение и факта, че може на практика да наблюдавате мазута, когато излезе на брега за кратко време (или след това се зарива от пясъка, или се втечнява от слънцето и потъва и т.н.) и вече продължаващото 2 седмици излизане на мазут на огромен периметър – на повече от 70 километра, вероятно става дума за системно замърсяване на морето.

Силното вълнение и облачността обикновено пречат на засичането на замърсяванията по публичните сателитни снимки  и това много добре известен факт на онези, които извършват тези деяния. Обикновено използват лошото време да изливат цялата си помия в морето. Не че не го правят и в хубаво време, защото знаят прекрасно, че няма никакъв контрол.

В прогнозата на времето обаче имаше много кратък прозорец от хубаво време за сателитите и на 4 април на публичните данни от сателита Sentinel-1 ясно се вижда едно голямо замърсяване на границата между Българска и Турската Изключителни Икономически зони, на около 220 километра източно от Обзор (все пак на територията на Турската EEZ).

Замърсяването е с дължина от около 50 километра и  максимална ширина от 2 км!

Интересното за това място на замърсяването е, че то е сравнително далеч от традиционните морски пътища, (например този за Новоросийск)  и странното е, че курса на морския съд, който е направил замърсяването, показва посока от/към Ялта – едно по-скоро непопулярно място в момента за морския трафик…

Опитах да установя морския съд оставил след себе си това замърсяване като прегледах трафика на всички кораби с пусната идентификационна система AIS, но не излезе нищо. След това проверих траекториите на стотиците пристигащи и заминаващите кораби през големите пристанища в района за последните дни, включително и всички преминали през Босфора, но отново нищо.

 

Още нещо много любопитно. На сателитната снимка ясно се вижда, че след като замърсяването е направено, друг плавателен съд е преминал през него, също неизвестен – и него не можах да открия. Интересното е що за плавателни съдове са това и какво правят там, освен че някои от тях замърсяват…

В тази отдалечена зона в морето понякога идентификационната система е със слабо покритие или никакво, но все пак траекториите на корабите преди и след тези „сенки“, ги има. За тези обаче – нищо.

Разбира се, това замърсяване е само малка част от всичко, което се е случило и се случва, но е възможно именно части от него да са излезли след 3 денонощия по южното Черноморие.

Интересен факт е, че точно в този момент, норвежкия кораб OCEANIC VEGA извършва сеизмични изследвания за нефт и газ в блока 1-21 Хан Аспарух, в близост до мястото на замърсяването, но траекторията му е много далеч и той няма нищо общо с това.

Проучването ще се извършва до 15 май и три допълнителни кораба „конвоират“ OCEANIC VEGA – VIKTORY-G, AQUARIUS-G и TESS, защото той влачи след себе си 12 потопени сеизмични кабела с дължина 5 морски мили, на края на кабелите има поставени жълти буйове със светлини. Обикновено TESS конвоира зад края на кабелите, а другите два кораба са отстрани на OCEANIC VEGA. Скоростта на OCEANIC VEGA e ограниченa между 4.5 и 5 kt. с оглед проучването. По времето когато е извършено замърсяването, OCEANIC VEGA и конвоиращите кораби са се намирали на около 32 километра северозападно от замърсяването. И те очевидно нямат нищо общо с него.

А какво имаме точно днес? На 9 април 2020 г. в 4:13 UTC сутринта, Sentinel-1 отново е заснел замърсяване, този път в нашата Изключителна Икономическа Зона. Мястото се намира на около 110 километра източно от Шабла. Замърсяването е с дължина 15 километра и максимална ширина 400 м.

Близкия период от време позволи незабавно да бъдат локализирани 6 плавателни съда преминали в непосредствена близост до замърсяването. След анализ на траекториите им и времето по което са преминали, от тях се открои и най-вероятния причинител на замърсяването, плаващият под турски флаг кораб MECIT KAPTAN, IMO 8943351.

Той дори се вижда на сателитната снимка на края на замърсяването, само една минута след часа на снимката, в 4:14 UTC положението му е отбелязано.

Следата на замърсяването след него се е разместила в следствие на силния вятър и течения и дори се виждат остатъци от замърсяването от траекторията на кораба по посока на основното натрупано замърсяване.

Разбира се, това представлява нашия анализ на ситуацията, а каква е истината – нека определят „отговорните“ ни държавни институции, ако изобщо някоя от тях подобно нещо я интересува. Защото това се случва непрекъснато, години наред. Без никаква реакция. Но иначе за грижата за нашето море текат милиони от Европа, нали?

Със съвременните сателитни системи за мониторинг, до които нашето правителство има гарантиран достъп чрез системата на EMSA, след неизвестно колко нови радарни системи за неизвестно колко милиони, по неизвестно колко европейски програми, в нашата част на Черно море не съществува абсолютно никакъв контрол. От незаконното тралене за бяла мида, което е абсолютна бракониерска дейност явно подкрепяна от контролните държавни институции, през незаконния и бракониерски улов на калкан, през хилядите мъртви делфинчета всяка година, до замърсяването на морето, всичко това ясно показва липсата на каквато и да е заинтересованост и грижа на правителството за опазването на нашето уникално Черно море.

Да, сега не е момента, разбира се, да критикуваме. Новото бедствие и извънредно положение го изискват. Но дори и в него – цялата липса на този контрол си има своя контекст. И ще ви дам пример. В момента когато всеки вид транспорт бележи промени – транспорта по вода си остава както досега. В него границите не съществуват на практика. Ето например как изглежда морския трафик в момента в Черно море.

И това са големите плавателни съдове с активиран AIS. А ако няма контрол в нашата част на морето или той е занижен, и не са взети строги мерки по нашите пристанища – новата пандемия ще се разраства.

А за туризма по Черноморието след пандемията, какво ще предложим? Бетон и мазут. Мъртви делфинчета по плажовете. Мръсотия и пластмаса. Канализацията в морето. И какво още? Все натрупвали се проблеми с години, без решения, без никаква визия за бъдещето. Е това ли ще докара туристите по морето?

Докато всичко продължава по старому, нашата природа няма никакво бъдеще. А като следствие и нашия народ. Защото когато природата изчезва с нея изчезва и човека - абсурдно, но най-големия й враг. Всъщност новата пандемия показва много добре колко точно е безпомощен човека – самозабравилия се „господар“ на Земята.

 

Атанас Русев,

9 април 2020 г.

 

Информацията от тази публикация може да бъде публикувана и използвана единствено след писмено съгласие на автора й, Атанас Русев. Авторът не носи отговорност за описаните събития, той само представя анализ на сателитни данни и траектории на кораби... ;). Ползваният софтуер е незаменимият VT Explorer (БЛАГОДАРЯ) и ArcGIS Desktop.

 

Предишни материали по темата:

 

Как врабчетата се оказаха танкери. Бунището наречено Черно море, част Х

Бедствието „държавни институции“ – Мопанг - 4 - Бунището наречено Черно море – част IX, август 2018 г.

Бедствието Мопанг - 3 – МАЗУТЪТ, АСФАЛТЪТ И „СТАБИЛНОСТТА“ - УБИВАТ! Бунището наречено Черно море – част VIII, август 2018 г.

Бедствието Мопанг - 2 – ПРЕСТЪПНИЦИ ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ ВЛАСТ! Бунището наречено Черно море – част VII, август 2018 г.

Течът от Мопанг - ПРЕСТЪПНО БЕЗХАБЕРИЕ! Бунището наречено Черно море – част VI, август 2018 г.

Бунището наречено Черно море – част V, юли 2017 г.

Бунището наречено Черно море – част IV, юни 2017 г.

Бунището наречено Черно Море - част III

Черно море се превърна и в бунище за химикалите - II част

Заедно с фекалите, Черно море се превърна и в бунище за химикалите! - I част