Убиецът на делфинчета - Разследването! - част 3

Оказа се, че само за първите 15 дни от месец август 2015 г., по цялото черноморско крайбрежие, морето е изхвърлило досега повече от 200 мъртви малки делфинчета, на възраст не по-голяма от няколко месеца…
КОЯ е тази планета??? ...Поредните мъртви бебета на плажа Корал, 22 август 2015 г., снимка Мария Кавлакова
 
Мъртвите бебета са от един и същ вид – Phocoena Phocoena – т.н. муткур, морска свиня. Той е представител на едното (Phocoenidae) от двете семейства на подразред зъбати китове (Odontoceti), които се срещат в Черно море, заедно със семейство Делфини (Delphinidae), от което в Черно море живеят двата вида: черноморски бутилконос делфин (афала) (Tursiops truncates) и обикновения делфин (Delphinus delphis).
След многократни сигнали до държавните институции, МОСВ в лицето на РИОСВ Бургас, заяви пред националната телевизия БНТ1,че дори тази година има по-малко регистрирани случай на мъртви делфини от други години…
Стана ясно, че РИОСВ не само нямат актуални данни, но и че нямат изградена система и правила за приемане на сигналите на гражданите (Зеленият телефон, който са дали обикновено дава свободно и никой не отговаря). На всичкото отгоре се оказа, че в България няма кой да направи аутопсия на делфин и с това да се разгадае причината за тяхното измиране. Ако това беше направено от тази институция навреме, вероятно още в средата на м. юли, причината щеше да е ясна и вероятно щеше да е известно предварително какво истинско бедствие предстои.
Пълен абсурд представлява и фактът, че според Закона за Биологичното Разнообразие, самите тези органи нямат никакво право да преместват труповете на делфините… Първо, ако въобще се отзоват на сигнала, много често пристигат на мястото с ден закъснение и за това време, делфинът е или отново в морето, или някъде преместен и заровен… Второ, когато пристигнат, единственото което правят е да констатират случая и след това да оставят мъртвия делфин където е. И записват в протокола единствено: Сигналът е основателен. Дадено е разпореждане, на основание чл. 39, ал.2, т.4 от ЗБР, екземплярът да остане на място.“ … С това случаят е напълно приключен и държавата си заминава. Оставят трупчетата на делфинчетата на плажа да се до-разложат. На наш въпрос в МОСВ относно тази практика, отговорът беше – „това е нормалното поведение – така тези умрели делфини могат да станат храна за нещо друго“… Очевидно тези хора никога не са виждали разлагащ се делфин на плаж, заобиколен от ужасените погледи на десетина дечица и техните родители, които се опитват да им обяснят смъртта в целия й ужас.
Веднага осъзнахме, че по тази схема на удобно измислено бездействие от страна на държавните институции, всичко отново ще бъде потулено и смъртта на стотици бебета делфинчета дори няма да влезе в статистиката… камо ли някой да разследва каквото и да било.
По света, само при наличието на повече от 10-на мъртви китоподобни за кратък период от време, веднага започва сериозно разследване…
И...
Решихме да направим собствено разследване.
За целта трябваше да започнем отнякъде. Не може да правите разследване за каквото и да било, без да имате данни.
Данните липсваха, а тези „официално“ събрани от РИОСВ бяха изключително недостатъчни. Трябваше спешно да се намери някакво решение и ми хрумна, че може да използваме мрежата като среда, за да може хората намерили мъртъв делфин да сигнализират по най-удобния и бърз за тях начин.
Така създадох една група във Facebook, За Делфините – Save the Dolphins. Само за няколко дена в нея се присъединиха повече от 500 човека, които започнаха да подават сигнали със снимки и описания на намерени от тях мъртви делфини по нашето Черноморие. Сложихме кратки указания относно постъпващата информация, както и е-mail за сигнали.
В същото време, много бързо се заехме да активираме мрежата от наши привърженици, приятели и други граждани по морето, направихме контакти със „Зелени балкани“ (особено сме благодарни на Димитър Попов), концесионери, наематели на плажове, спасители на плажове, водолази, харпунджии, сърфисти, рибари. Започна да постъпва много информация и се оказа, че навсякъде по крайбрежието се е случило почти едно и също – масово морето е изхвърлило на брега умрели делфинчета…
Оказа се, че проблемът е много по-голям отколкото си представяхме в началото. За момента (25 август 2015), постъпилите сигнали са за почти 250 мъртви делфинчета, за много малък период от време ( 1 месец), брой който е достатъчно стряскащ!
Следващата стъпка, след като събрахме и подредихме данните, беше те да се анализират. За целта използвахме най-съвременните подходи при анализа на подобни данни, а именно, поставихме наличните данни в ГИС (Географска информационна система) база данни и започнахме да ги анализираме посредством най-мощния инструмент в тази област – софтуерния продукт ArcGIS.
Успоредно с това, в рамките на няколко дни, създадох онлайн гео-портал, където всеки публично може да види, разгледа и анализира данните с умрелите делфинчета. Този портал е свободен за ползване и се намира на адрес: http://dolphins.koralbeach.com. В него може, също така, и динамично с времето да се види къде и колко са мъртвите делфинчета. Сега предстои да сложим в него и морските течения за последните 2 месеца, за да може всеки да види динамичния анализ и модел. Тази информация е, и ще бъде достъпна, видима и публична за всеки един гражданин оттук нататък.
мъртвите делфинчета на плажа Корал от 1 - 22 август 2015 г.
(б.а. за подобен род портал и информация е в процес обществена поръчка в държавната администрация за над милион лева…)
В същото време, за да определите еднозначно причината за смъртта, трябва да се извърши аутопсия.
Стана ясно, че в България това ще бъде невъзможно в близкото обозримо бъдеще. За това потърсихме помощ от … Румъния, където се оказа, че се провежда активен мониторинг относно делфините и че съществуват организации, които са утвърдени след години практика. Свързахме се със  S.E.O.P.M.M OCEANIC-Club (http://www.oceanic.ro). Оказа се, че те са специализирани в аутопсията на делфини и дори притежават подвижна лаборатория за целта. Бяха готови веднага да тръгнат с нея и до часове да направят първите изследвания.
Подвижната лаборатория на OCEANIC-Club за изследване на китоподобни
Това което ги спря беше липсата на разрешение за подобни дейности на територията на България. За целта, ние от Да запазим Корал, след няколко разговора лично с министъра на МОСВ Ивелина Василева, където срещнахме чудесно разбиране, подадохме молба-формуляр за издаването на подобно разрешително и ни беше обещано, че то ще бъде придвижено по най-бързия възможен ред. В момента чакаме това разрешително, след което веднага приятелите ни от OCEANIC Club ще бъде възможно да направят изследвания на наша територия.
Все още нямаме отговор на писмото до министъра на Отбраната от преди 10 дни относно учението Бриз 2015 г., което беше проведено от 3 до 12 юли 2015 г. Бяха проведени и няколко разговора по темата, но за момента нямаме обратна информация, която да съобщим.
Разследването продължава с пълна сила и това което предстои е да завършим модела на случилото се като вкараме и данните, с които вече разполагаме, за морските течения през последните 2 месеца.
Имаме уговорка с колегите ни от OCEANIC-Club да определят по снимки времето което отделните трупчета са прекарали във водата и чрез тези данни да определим приблизително времето в което се е случило всичко.
След като имаме вече подробни данни, имаме данни за теченията и времето когато това събитие е настъпило, ще може да определим приблизително мястото, където това се е случило.
исторически данни за теченията в Черно море, които ще бъдат анализирани
След като знаем мястото и времето ще определим какви кораби и кой е пресичал този периметър – вече сме уговорили да закупим исторически данни за трафика в Черно море (у нас няма кой да ни ги предостави...).
Разбира се сме наясно, че ще имаме данни само за „нормалните“ кораби, които „излъчват“ сигнали за своето местоположение - (AIS). За военните кораби, подводниците и хеликоптерите със сонари и за това какви бомби под водата са гърмели по време на учението „Бриз 2015“ – никой, най-вероятно, няма да ни предостави данни. Но и дотам ще стигнем, ако се окаже, че анализа на данните сочи подобна следа. И нека това да не бъде считано като някаква „нападка“ срещу военните у нас, техните учения или суверенитета на страната. Напротив – може да се окаже, че други военни, някъде извън български води са правили подобни учения, експерименти и т.н.
Друга възможна причина за тази смъртност сред делфините е естествено заболяване или зараза, което лесно може да се докаже след аутопсия.
Възможна причина е, токсично замърсяване в морето, което също става ясно след аутопсия или други наблюдения.
Възможна причина е и, в следствие някакво необичайно събитие (земетресение, взрив, сонари и т.н.), бързото изплуване от голяма дълбочина и смърт заради ефектите от декомпресия.
И на последно място и може би най-вероятна причина за случилото се, е улова в мрежи (дънни мрежи и др.). Установено е, че стопанският риболов е най-честата причина за избиването на този вид делфини, навсякъде по света. Правени са редица изследвания и проучвания, които доказват пряко големи инциденти свързани със смъртта на муткурите, със стопанския риболов с дънни и други мрежи. Дори в Черно море. Фактът, че има само малки бебета, почти еднакви  по размер говори ясно в полза на подобна хипотеза (влизат в окото на мрежата). Лесно това може да се установи след аутопсия, защото се установява, че делфините са удавени. Ако се направи внимателен оглед на трупа или дори ако се анализират качествени снимки, каквито имаме за много от случаите, е възможно да бъдат открити специфични белези и следи от мрежи. Български рибари..., сега не подскачайте отново, защото е възможно този инцидент да се е случил далеч в открито море, дори някъде по-близо до бреговете на Русия и Украйна, или извън дори нашата Изключителна икономическа зона… И от кораби и съоръжения далеч надминаващи представите Ви... Тъй като разполагаме с достатъчно данни, вече и с експерти по трупове на делфини – скоро се надявам да узнаем дали това е истинската причина за смъртта на делфинчетата…
Възможните хипотезите се изчерпват с тези няколко варианта (включително и онези от първите 2 части от поредицата публикации по темата).
А твърдите факти засега са няколко:
-        повече от 250 мъртви делфинчета от един и същ вид Phocoena Phocoena са излезли на бреговете на Черно море в България за период от месец… над 170 само от 1-10 август.
-        Всички те са в напреднал стадии на разлагане, което показва че са престояли дълго време във водата
-        Всички те са приблизително еднакви по размер и големина – около 50-60 см.
-        Биват единствено изхвърляни от морето масово при северни и североизточни силни ветрове и бури.
-        Няма възрастни екземпляри.
-        Няма следи от пряка човешка намеса или действия
-        Голяма част от дефлинчетата са без глави – (хипотеза: вероятно поради факта, че другите морски обитатели, например гларуси, чайки, корморани, риби и др. започват първо да пробождат главата в задната и част с клюновете си и следствие разхлабване на тези връзки, вълнението в морето и дългия престой – главата се отделя.)
-        Според изследванията и правените модели относно морските течения в Черно море и самоволното движение на дефинирани обекти в него е установено, че много малък процент от тях (ако в случая са мъртви делфинчета) могат да достигнат до брега. В случая на мъртвите делфинчета, този процент е дори още по-малък, защото те могат да бъдат изядени или да потънат в морето.
-        Този вид дефлини обича студените води (респективно дълбокото море). Другите два вида делфини в Черно море, най-вероятно избягват този вид на километри разстояние, както това е установено еднозначно за редица други подобни хабитати и отразено в редица научни статии по света.
-        Този вид делфини е особено чувствителен към експлозии под водата и антропогенен шум (S. Koschinski).
-        Популацията на този вид делфини в Черно море по последни научни данни наброява около и под 10 000 индивида в цялото Черно море (Hammond et al. 2008) (Birkun, 2008).
-        Най-честата причина за смъртта на този вид свързана с човешка намеса, навсякъде по света е, улов в дънни мрежи и др., обикновено само млади индивиди.
-        Природозащитен статус:
o   В България: Червена книга – уязвим VU [А1acde + 2ce]; ЗБР – приложения II и III.  
o   Международен: Червен списък на IUCN – EN (Застрашен); Бернска Конвенция – приложение II; CITES – приложение II; Бонска Конвенция – приложение II; Директива за Хабитатите 92/43 ЕИО – приложения II и IV
 
За информация, отговорно ще заявя, че ние, групата от няколко човека от "Да запазим Корал", която работи по разследването за мъртвите делфинчета, не е получила нито лев от държавата, нито от някой друг „благодетел“. За цялото разследване използваме собствените си ресурси и знания, отделяме времето и силите си абсолютно доброволно, защото смятаме, че нашите братя делфините заслужават по-добра участ.
А тромавата държавна и безсмислена машина, вместо да организира предварително опорочени обществени поръчки касаещи делфините и да раздава милиони за симулиране на дейност, нека най-накрая си вземе поука какво може да бъде направено само от няколко граждани на фона на едни огромни и бездейни държавни институции, които не само че не помагат, а в повечето случаи активно пречат.
Държавата има огромен ресурс. Ако лично аз имам този ресурс, разполагам с него и не ми казват НЕ на всяка стъпка както сега, разследването за мъртвите делфинчета ще трае няколко часа. Така щяхме да знаем още в средата на юли какво се случва в морето. И вероятно да открием „виновника“ още тогава, без излишни спекулации.
А това което се случва е: Бедствие. Бомба със закъснител, която цъка. Най-вероятно, цялото поколение от тази година, на този вид делфини в Черно море, е унищожено…
Сега са делфинчетата. Утре най-вероятно ще са хората. Няма да ви интересува много ако Ви кажат, че сте отровени или хванати в мрежа, вече след като сте мъртви, нали? Или Ви кажат след като бебетата и децата Ви вече са умрели… ?
Гледаме морето. От него излизат поредните мъртви бебета делфинчета, разложени до неузнаваемост. Излизат боклуци и фекали. човекът, с малко „ч“, отново е на поредната си мисия за унищожаването на природата и нейните мирни обитатели. Той е реалния убиец на дефлинчетата! Неговото безхаберие, нехайство, незнание, алчност, арогантност, инстинкт да убива и руши...
Какъв по-страшен и безпощаден убиец и разрушител от този има в природата???
 
Атанас Русев
25 август 2015 г.
Да запазим Корал
 
Изказвам своята огромна благодарност към всички хора, които подават данни за умрелите делфинчета и тези, които помагат в разследването истината да излезе наяве!
 
(Никоя част от тази публикация не може да бъде използвана, цитирана, препечатвана и др. без изричното писмено разрешение на автора)
 

 

Още по темата:

"Mълчаливият" убиец на делфинчета! - част 2

"Мълчаливият" убиец на делфинчета! - част 1

Трето мъртво делфинче изплува на плаж Корал

Гробар на делфини

Институциите изхвърлиха в прахта убитото делфинче

Малкото делфинче, което не дочака утрото

Бунището наречено Черно Море - част III

Сънят на един разстрелян делфин

Гробище за делфини

Убийството на един възкръснал делфин

Най-удобната смърт за един делфин (видео)

Най-удобната смърт за един делфин

Как един разстрелян делфин доказа, че в България няма институции